Parlamentul îl alege pe Jean-Claude Juncker Preşedinte al Comisiei Europene

Parlamentul îl alege pe Jean-Claude Juncker Preşedinte al Comisiei Europene

La data de 15 iulie, cu 422 voturi pentru, Parlamentul European l-a ales pe Jean-Claude Juncker prin vot secret, în funcţia de Preşedinte al noii Comisii Europene. Aceasta îşi va prelua mandatul de cinci ani la data de 1 noiembrie 2014. Numărul minim de voturi necesare a fost 376.

422 de deputaţi au votat pentru, 250 împotrivă şi 47 s-au abţinut. Numărul total de voturi a fost de 729, din care 10 nu au fost valide.

Pentru prima dată în istoria UE, Parlamentul European a ales – şi nu doar a aprobat – Preşedintele Comisiei Europene, ca urmare a propunerii Consiliului European, conform regulilor stabilite de Tratatul de la Lisabona (decembrie 2009).

Candidatul guvernelor şi al cetăţenilor europeni

Fost prim-ministru al Luxemburgului şi candidat al partidului care a câştigat cele mai multe mandate în Parlamentul European la alegerile din mai 2014, Jean-Claude Juncker a fost nominalizat la funcţia de conducere a UE de către Consiliul European la 27 iunie. 26 de state membre au votat pentru nominalizarea sa, în votul formal, iar două au votat împotrivă.