test

Parlamentul European ratifică Acordul de Asociere UE-Ucraina

Parlamentul European ratifică Acordul de Asociere UE-Ucraina

Marţi la Strasbourg, Parlamentul European a aprobat Acordul de Asociere UE – Ucraina, inclusiv Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA). Simultan, Acordul a fost ratificat şi de Parlamentul ucrainean la Kiev. Acordul va crea o asociere politică cuprinzătoare şi o integrare economică între UE şi Ucraina, oferind acces reciproc liber pe piaţă. 

Deputaţii au votat în favoarea acordului cu 535 de voturi pentru, 127 împotrivă şi 35 de abţineri.

”Prin această ratificare, alegerea europeană a Ucrainei va fi instituţionalizată şi va întări legătura puternică dintre viitorul UE şi cel Ucrainei. Societatea ucraineană a plătit cel mai mare preţ pentru aspiraţiile sale europene, preţul numeroaselor victime şi al ocupaţiei teritoriale de către Rusia, trecând printr-o situaţie economică tot mai dificilă. Prin această ratificare, UE dă Ucrainei cel mai mare semnal de sprijin, în ciuda propunerii regretabile de amânare a implementării acordului”, a spus raportorul. El a adăugat că acordul nu a fost ”obiectivul final al relaţiilor UE – Ucraina” şi a subliniat că viitorul comun al UE şi al Ucrainei trebuie să fie protejate acum de agresiunea Rusiei prin introducerea ”unor sancţiuni tot mai severe până când costul pentru Rusia va fi mult prea mare pentru a mai susţine politica sa”.

”Este un moment istoric”, a spus preşedintele PE Martin Schulz în cuvântul său către deputaţii din Parlamentele de la Strasbourg şi Kiev, legate prin conexiune video. ”Faptul că două parlamente au decis în mod liber să voteze astăzi simultan acest acord arată democraţia liberă, opusă democraţiei controlate. Parlamentul European a apărat mereu integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi va face acest lucru în continuare”, a spus preşedintele PE.

”Ucrainienii au întors din drum trenul expres care mergea spre est şi sper că şi votul de astăzi va confirma acest lucru. Ratificarea simultană va fi un prilej de bucurie nu numai pentru Ucraina, ci şi pentru Europa pentru că fără Ucraina, nu există Europă unită”, a spus preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko înainte de ratificarea acordului în Parlamentul ucrainean. ”Aş vrea să mulţumesc Europei pentru sprijinul pe care ni l-a dat în momente dificile. În acelaşi timp, aş dori să mă adresez guvernului nostru – UE cere doar un lucru în schimb de la noi – reforme. Vă cer să nu le întârziaţi în niciun fel.”

Ce presupune acordul?

Acordul presupune o asociere politică şi comerţ liberalizat. Prevederile politice aduc Ucraina cu un pas mai aproape de UE, deschizând noi canale pentru dialogul politic şi stabilind reguli fundamentale de cooperare în arii precum energia, transportul şi educaţia. Ucraina trebuie să implementeze reforme şi să respecte principiile democratice, drepturile omului şi statul de drept.

Printre alte reguli, acordul stabileşte şi o mai mare mobilitate a lucrătorilor, prevede ţinte pentru crearea unui regim de circulaţie fără vize şi aliniază sistemele de reglementare ale celor două părţi, stabilind calendare detaliate pentru transpunerea legislaţiei europene în legislaţia ucraineană şi intrarea în vigoare a noilor prevederi.

Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) integrează substanţial pieţele celor două părţi, desfiinţând taxele de import şi interzicând alte restricţii comerciale, în ciuda unor limitări specifice şi a unor perioade de tranziţie în domenii ”sensibile”, cum ar fi comerţul cu produse agricole. De asemenea, pieţele licitaţiilor publice sunt şi ele integrate parţial.

Când va intra în vigoare?

Ca urmare a votului de astăzi din Parlamentul European şi cel ucrainean, acordul va fi aplica provizoriu, dar data va fi confirmată de Consiliu. Pentru a intra pe deplin în vigoare, acordul trebuie să fie ratificat de cele 28 de state membre. Până acum a fost ratificat de şase state membre, dar poate dura ani până când procesul să fie încheiat în toate statele membre.

Regulile comerciale ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 noiembrie anul acesta, însă vineri, 12 septembrie, UE, Ucraina şi Rusia au căzut de acord în cursul negocierilor să amâne intrarea provizorie în vigoare a regulilor comerciale până la data de 31 decembrie 2015.

Comisia Europeană spune că va continua să aplice ”prevederile autonome comerciale favorizante” pentru Ucraina, care de fapt deschid unilateral piaţa UE pentru această ţară. Decizia de a prelungi aceste preferinţe ulterior va trebuie aprobată de Parlamentul European.

photocredit: eurojust.ro