Paladiu, mai prețios ca aurul. La ce se folosește și de ce a explodat prețul

Paladiu, mai prețios ca aurul. La ce se folosește și de ce a explodat prețul

Cotaţia paladiului creşte mai rapid decât a altor metale preţioase, ajungând la un pas de paritatea cu aurul pentru prima dată în ultimii 16 ani. Livrările limitate, deficitele mari şi interesul crescut din partea investitorilor speculativi au dus la creşterea cu 40% a preţurilor la paladiu în ultimele trei luni.

Cotaţia acestui metal, utilizat în principal la producţia de catalizatoare pentru vehicule, a atins un nivel record de 1.185,40 dolari pe uncie vineri, cu doar 35 de dolari sub cotaţia de 1.220 dolari pentru o uncie de aur, scrie Agerpres.
Ceea ce vedem este punctul culminant al mai multor ani de deficite susţinute. 1.200 de dolari este următorul prag psihologic. Mă aştept să ne îndreptăm spre 1.300 de dolari”, a declarat Jonathan Butler, analist la Mitsubishi.
La rândul lor, analiştii de la Citibank sunt de părere că situaţia de pe piaţa fizică a paladiului este una din cele mai dificile din ultimele două decenii.
Producătorul de catalizatoare auto Johnson Matthey se aşteaptă la un deficit de 239.000 de uncii în acest an, în timp ce analiştii de la GFMS prognozează un deficit de peste un milion de uncii în fiecare din următorii trei ani pe o piaţă a paladiului estimată la 10 milioane de uncii pe an.
Preţurile la paladiu au crescut în acest an în pofida scăderii vânzărilor de automobile în China, cea mai mare piaţă auto din lume, şi a stagnării vânzărilor în SUA, a doua mare piaţă mondială. Industria auto este responsabilă pentru 80% din cerere de paladiu.
citeste articolul complet pe Incont.ro
photocredit: economica.net