test

Oferta Electrica, magnet pentru investitori. La ce pret s-ar putea tranzactiona actiunile din 3 iulie

Oferta Electrica, magnet pentru investitori. La ce pret s-ar putea tranzactiona actiunile din 3 iulie

Oferta publică iniţială (IPO) a Electrica evoluează bine şi ar putea fi subscrisă integral până luni, cu două zile înainte de încheierea perioadei de subscriere. Oferta prin care statul va transfera către investitori privaţi 51% din acţiunile Electrica a început luni, 16 iunie, şi se va încheia miercuri, 25 iunie.

Pe tranşa micilor investitori de retail sunt disponibile 7% din acţiunile scoase la vânzare, iar investitorii mari de retail pot subscrie 8% din titluri. Restul de 85% din acţiunile plasate în ofertă sunt destinate investitorilor instituţionali, printre care Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Volumul destinat investitorilor retail ar putea fi suplimentat cu 5%, de la 15% la 20%, în funcţie de cerere.

Oferta începe la preţuri cuprinse între 11 lei/titlu şi 13,5 lei/titlu, compania vizând să atragă minim 435 milioane euro.
Aceasta ar urma să fie cea mai mare ofertă publică derulată vreodată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), chiar şi la preţul minim depăşind operaţiunea prin care statul a vândut anul trecut 15% din acţiunile Romgaz (SNG) pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro).

Pariuri pe pretul actiunilor Electrica

Brokerii fac deja primele estimări ale câştigurilor pe care le-ar putea avea investitorii care cumpără acţiuni Electrica la preţ redus, potrivit analizelor şi informaţiilor obţinute de Economica.Net.

Analiștii Tradeville au estimat “un preț țintă de 12,41 lei, care ar putea fi atins în următoarele 12 luni de la listarea la BVB pornind de la dividendele pe care Electrica le-ar putea acorda în următorii ani. Astfel că, la prețul minim de subscriere de 11 lei, oferta Electrica este o bună ocazie speculativă”, se spune într-o analiză trimisă la redacţia Economica.Net.

Alţi analişti consultaţi de Economica.Net ajung cu preţul ţintă dincolo de 14 lei / acţiune, iar alţii estimează că preţul de adjudecare al ofertei va fi mai mare de 12 lei. „Este probabil ca preţul final al ofertei să se plaseze între 12,5 şi 13 lei/ acţiune”, a declarat Dan Rusu, şeful analiştilor de la casa de brokeraj a Băncii Transilvania, BT Securietes.

Achiziţia acţiunilor Electrica la un preţ mai mic în IPO şi vânzarea lor ulterior în piaţă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ar putea aduce profituri speculative considerabile, dacă premisele sunt îndeplinite.

Mai trebuie să ţină seama că intermediarii IPO vor avea la dispoziţie 4,75% din banii obţinuţi de Electrica prin Ofertă, ca să cumpere din piaţă acţiuni ale companiei, pentru a preîntâmpina scăderea lor. Aceste operaţiuni de stabilizarevor dura însă doar o lună şi nu vor urmări creşterea preţului de piaţă peste preţul maxim din ofertă.

photocredit: ziuaveche.ro