test

O noua lege pentru Programul Banca pentru Locuinte. Ce se intampla cu clientii vechi care au depus bani si nu au primit Prima de stat

O noua lege pentru Programul Banca pentru Locuinte. Ce se intampla cu clientii vechi care au depus bani si nu au primit Prima de stat

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata. 

Dupa publicarea Legii Monitorul Oficial, in termen de 30 de zile, ministerele Finantelor si Dezvoltarii Regionale vor modifica in mod corespunzator normele metodologice de aplicare necesare punerii in practica a noii legi.

Concret, actul normativ stabileste ca cei care intra de acum in sistem vor fi obligati sa demonstreze ca folosesc banii obtinuti sub forma de prima de la stat exclusiv pentru domeniul locativ, chiar si dupa perioada minima de economisire de 5 ani. Obligativitatea nu este valabila si pentru suma economisita. Legea anterioara nu obliga clientul sa demonstreze ca utilizeaza banii pentru locuinta, dupa primii 5 ani.

In rest, sistemul va functiona la fel ca si pana acum, astfel ca beneficiarii primei de stat pentru economii facute la bancile pentru locuinte vor fi doar cei care au economisit cel putin 5 ani sau cei care contracteaza un credit imobiliar, indiferent de varsta, cu conditia sa justifice utilizarea primei in scop locativ.

Ce se intampla cu clientii vechi?

Trebuie mentionat ca Legea se adreseaza doar clientilor care urmeaza sa intre in sistem, in timp ce cei vechi raman in asteptarea unei decizii finale a instantelor de judecata cu privire la raportul Curtii de Conturi, care a blocat sistemul in urma cu aproximativ 2 ani si jumatate.

“Clientii existenti ai bancilor pentru locuinte isi vor continua contractele de economisire – creditare pe baza legii care era in vigoare la data semnarii acestora”, sustin reprezentantii institutiilor de credit.

Sistemul a fost blocat in 2016, dupa ce Curtea de Conturi a blocat aplicarea acesteia, aratand ca prima de stat nu se cuvine tuturor celor care au economist cel putin 5 ani, ci exclusiv celor care si contracteaza un credit mobiliar. In acelasi context, institutia sustinea ca prima de stat nu li se cuvine si clientilor minori (pentru care au incheiat parintii contracte de economisire-creditare) sau persoanelor aflate la pensie, intrucat acestia nu s-ar califica pentru un credit.

In aceste conditii, clientii vechi, care s-au trezit, dupa ani de economisire, ca promisiunile initiale nu se respecta (produsul a fost promovat, pe partea de economisire, ca avand principal beneficiu prima de la stat care, dupa o perioada de cel putin 5 ani, putea fi folosita, alaturi de suma economisita, in orice scop) asteapta transarea problemei in instanta, intrucat bancile de locuinte au contestat raportul Curtii de Conturi.

citeste continuarea pe Conso.ro