test

Noile programe Microindustrializare și Comerț-Servicii 2023. Listele domeniilor CAEN eligibile la finanțările IMM de max. 500.000 lei (proceduri propuse)

Noile programe Microindustrializare și Comerț-Servicii 2023. Listele domeniilor CAEN eligibile la finanțările IMM de max. 500.000 lei (proceduri propuse)

Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din România vor putea obține ajutoare de maximum 500.000 de lei fiecare, prin noile programe Microindustrializare și Comerț-Servicii 2023, modificate de Ministerul Economiei față de anii trecuți, conform unor proiecte de procedură publicate miercuri.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a publicat, miercuri, în consultare, proiectele de procedură de implementare a progarmelor Microindustrializare 2023 și Comerț-Servicii 2023, propunând anumite modificări față de edițiile anterioare.

În anul 2023, programul Microindistrializare are un buget alocat de 85 de milioane de lei, iar programul Comerț-Servicii, 74,5 milioane de lei. Statul estimează că va finanța 170 de microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM) prin programul de Microindustrializare și 149 prin schema Comerț-Servicii.

Față de edițiile anterioare ale programelor, noutatea principală constă în faptul că acum beneficiarii vor accesa credite bancare și vor primi de la stat o primă de capital de maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente acestui împrumut.

Valoarea unei finanțări acordate va fi de maximum 500.000 lei, dar nu mai mult de 50% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente unui credit de investiții contractat de la o bancă parteneră. Valoarea creditului de investiții solicitat prin program nu poate fi mai mică de 250.000 lei.

Reamintim că în varianta de anul trecut a progarmelor propuse erau prevăzute granturi cu intensitate de până la 85% din cheltuielile eligibile. La programul vechi de Microindustrializare valoarea maximă a finanțării era tot de 500.000 de lei, dar la vechiul program Comerț-Servicii era de max. 300.000 de lei.

O altă noutate importantă adusă de programele Microindustrializare și Comerț-Servicii 2023 este modalitatea de înscriere a firmelor la finanțare: solicitanții vor aplica la băncile partenere pentru creditare și finanțare, iar la finalul perioadei de înscriere, băncile vor transmite către Ministerul Economiei listele finale ale solicitanților ordonate conform principiului primul venit – primul servit pe fiecare bancă.