MONUMENT ISTORIC DE IMPORTANTA NATIONALA. Castelul Reginei Maria, lasat in paragina
Binecunoscutul Club Castel Mamaia, deși se află și în prezent pe lista monumentelor istorice de importanţă naţională, este astăzi o rușine faimoasă fiind lăsat în paragină fără ca nimeni să se ocupe de el, ca să râdă lumea de noi, ca de exemplu bulgarii care au ştiut să-şi atragă turişti, mulți turiști, la Castelul din Balcic. Unde cică se încasează un milion de euro pe an. Și ce proști știam noi că sunt bulgarii ăștia!
În centrul staţiunii Mamaia conviețuiește împreună cu noi, de aproape un secol, reşedinţa de vară a Reginei Maria. Această construcţie regală n-a fost locuită niciodată de principesă, întrucât ea a ales și pe atunci și iată că și în zilele noastre, Balcicul.
Regina Maria s-a îndrăgostit de Mamaia anului 1920 și a ales să-şi construiască aici un castel unde să-şi petreacă verile. Proiectat de arhitectul italian Mario Stoppa şi construit sub conducerea arhitectului Constantin D. Dobrescu, lucrările încep în 1923 şi durează trei ani. Palatul are centrală termică, bucătărie, spălătorie, bufet, iar în curte va avea un părculeț cu o fântână. Mamaia era aproape pustie, începe să se dezvolte cam după 1935. Regina va prefera mereu castelul de la Balcic.
Palatul a fost trecut în proprietatea principesei Elena, mama Regelui Mihai.
În anul 1930 Grupul de Aviație Constanța se transformă în Flotila de Hidroaviație de la Palazu Mare iar în anul 1932 primește ca donație acest Palat Regal de la Carol al II-lea. Comuniștii îl naționalizează, iar după revoluție trece în administrarea companiei de stat SC Mamaia SA.