Moneda antica descoperita in Transilvania care demonstreaza ca imparatul dac Sponsian a existat

Moneda antica descoperita in Transilvania care demonstreaza ca imparatul dac Sponsian a existat

O monedă antică de aur dovedește că un împărat roman din secolul al III-lea care a condus Dacia, considerat până acum un personaj fictiv, a existat cu adevărat, spun oamenii de știință citați de BBC.

Moneda care poartă numele lui Sponsian și are gravat portretul împăratului a fost găsită în urmă cu mai bine de 300 de ani în Transilvania, care a fost un avanpost al Imperiului Roman. Se credea că este vorba despre un fals, iar moneda a rămas închisă în dulapul unui muzeu. Acum, oamenii de știință spun că urmele de zgârieturi vizibile la microscop demonstrează că moneda era în circulație acum 2.000 de ani. „Ceea ce am găsit este un împărat. Era o figură despre care se credea că este un fals şi care a fost ignorată de experţi. Dar noi credem că a fost real şi că a avut un rol în istorie”, a spus profesorul Paul Pearson de la University College din Londra.

Moneda face parte dintr-un mic tezaur descoperit în 1713. Până la jumătatea secolului al XIX-lea s-a crezut ca moneda e originală. Apoi, din cauza designului destul de rudimentar, cercetătorii au suspectat că moneda ar fi fost produsă de falsificatorii din acea vreme. În 1863, când Henry Cohen, cel mai mare expert în monede al vremii a subliniat acest aspect atunci când a întocmit marele său catalog al monedelor romane. Alţi specialişti au susținut aceeași opinie, iar Sponsian a fost considerat un împărat „fals”.

Pearson a avut însă îndoieli cu privire la această teorie după ce a văzut fotografii ale monedei, în timp ce făcea cercetări pentru o carte despre istoria Imperiului Roman. El a văzut zgârieturi pe suprafaţa monedei şi s-a gândit că puteau proveni de la faptul că moneda a fost în circulaţie. El a contactat Muzeul Hunterian de la Universitatea din Glasgow, acolo unde se afla moneda.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/externe/misterul-imparatului-fals-din-dacia-o-moneda-antica-de-aur-gasita-in-transilvania-demonstreaza-ca-sponsian-a-existat-cu-adevarat-2162243