Mina Rovina, urmatoarea Rosia Montana?

Mina Rovina, urmatoarea Rosia Montana?

Zăcământul aurifier de la Rovina, al doilea cel mai mare din Europa, conține resurse măsurate și indicate de 204 tone aur și peste 635.000 tone de cupru. Proiectul minier Rovina vizează exploatarea în carieră deschisă a celui mai mare zăcământ de cupru și aur din România. Rețeaua Mining Watch își exprimă dezaprobarea față de intenția Guvernului de a transforma România într-un stat extractivist în detrimentul dezvoltării durabile.

Mai mult, licența de exploatare pentru Rovina este pe cale să fie acordată, fără a informa publicul cu privire la riscurile viitoarei mine.

Pentru acordarea unei astfel de licențe este nevoie de o hotărâre de guvern. Pentru Rovina, proiectul de hotărâre conține un articol unic prin care Guvernul aprobă acordarea licentei de exploatare. Deși în spatele hotarârii de guvern stă o documentație amplă depusă de canadienii de la Euro Sun Mining (fosta Carpathian Gold), conținutul acestei documentații nu a fost pus la dispoziția publicului, studiile respective fiind clasate drept secret de serviciu. Mai mult, nici nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern, singurul document pus la dispoziția publicului, nu cuprinde nici măcar o concluzie referitoare studiile realizate. În aceste condiții, consultarea privind aprobarea Licenței nr. 18174/2015 a fost un simulacru.

Reprezentantul Mining Watch prezent luni la sediul ANRM a invocat, printre argumentele exprimate, și lipsa informațiilor cuprinzătoare și temeinice despre mina propusă la Rovina.

‘Autoritățile vor rata probabil șansa de a fi oneste cu proprii cetățeni și vor emite acestă hotărâre de guvern fără a se informa publicul cu privire la studiul de fezabilitate, studiul de impact asupra mediului și bilanțul de mediu, planul de refacere a mediului și proiectul tehnic și studiul de evaluare a impactului social așa cum legea minelor o cere,’ a declarat Oana Cătălina Poenaru din partea Mining Watch România.

‘Guvernul României se pregătește să facă un pariu prost cu viitorul României. Nu doar că Euro Sun Mining este o companie controversată cu un trecut minier precar, însă scara proiectului Rovina va crea o nouă rană în peisajul Munților Apuseni, asemănătoare celei de la Roșia Poieni. Timp de sute de ani, dezastrul provocat la Rovina, prin cariere de suprafață, va sta mărturie pentru viziunea de dezvoltare mărginită pe care o are azi Guvernul României’, a declarat Roxana Pencea Brădățan din partea Mining Watch România.

Zăcământul aurifier de la Rovina este deținut de obscura companie canadiană Euro Sun Mining. Aceasta și-a schimbat numele și a vândut proiectul deținut în Brazilia pentru a scăpa de proasta reputație cauzată de problemele financiare ale Riacho dos Machados. În 2015, anunțul acordului de asociere cu Guvernul Român pentru zăcământul Rovina a a dus la o explozie la bursă a acțiunilor companiei, marcând o creștere de 200% în decurs de două zile. La acea vreme, firma se afla în pragul falimentului.

Cele 204 tone aur și peste 635.000 tone de cupru de la Rovina, ar urma să fie exploatate printr-o investiție exclusiv privată, fără participarea statului român. Rovina se află la 17 kilometri de concesiunea minieră Certej, deținută de canadienii de la Eldorado Gold, și la aproximativ 20 kilometri de Roșia Montană.

Cine se afla in spatele companiei
Miliardarii brazilieni, canadieni și americani care vor aurul de la Rovina. Poate cel mai bine păzit secret de afaceri a fost componența acționa­ria­tului Carpathian Gold Inc, firma canadiană care a primit, în acest an, de la Guvernul României, dreptul de a exploata aurul și cuprul de la Rovina – județul Hunedoara. Asta pentru că societatea nu are obligația, conform regulilor bursei miniere din Toronto, acolo unde este cotată, să-și declare acționariatul, ci doar să anunțe deținătorii unor participații de peste 3% fără a preciza procentul din portofoliu.

Totul începe cu Samax România srl, firma care deține concesiunea de exploatare a zăcămintelor de aur și cupru de la Rovina și care a fost înființată în 1999. Singurul acționar este Samax Limited din Londra reprezentată de Alexandru Nicolici, un geolog român care a lucrat în cadrul grupului Samax Gold Inc, în subsidiara sa din Congo. Grupul Samax Gold Inc a fost fondat de geologii britanici Jonathan Forster și Craig Banfield. (Citeste continuarea pe Evz.ro)