Libertatea: Lista străzilor care urmau să fie demolate de Ceaușescu în București, dacă nu venea Revoluția

Libertatea: Lista străzilor care urmau să fie demolate de Ceaușescu în București, dacă nu venea Revoluția

Agerpres și TVR se pregăteau, în anii ’80, să păstreze în fotografii și pe peliculă ceea ce aflaseră, pe surse, că Ceaușescu vrea să “restructureze” urban, un eufemism al epocii pentru demolări. Au cerut de la șefii Capitalei planurile și aceștia le-au trimis. Au înlemnit.

Libertatea a intrat în posesia unui document emis de Consiliul Popular al Capitalei, recuperat de un pasionat colecționar, bucureșteanul Cătălin Nicolae. “Este vorba de un act din 1987, de documentare a clădirilor ce urmează să fie dărâmate în cadrul sistematizării Bucureștiului. Provin din arhiva unui fotograf și au fost cumpărate de mine”, explică Nicolae.

Ca să confirme lista, ziarul a luat legătura cu arhitectul și fotoreporterul Andrei Pandele, autorul volumului “Bucureștiul mutilat”, pentru detalii despre ce urma în Capitală, dacă dictatorul Nicolae Ceaușescu ar fi rămas la putere.

1-document-photo-2020-10-05-11-14-27

 

Pe 25 septembrie 1987, Consiliul Popular al Municipiului București, Secția de Arhitectură și Sistematizare, răspunde unei adrese semnate de directorul adjunct Adrian Ionescu de la agenția Agerpres, prin care se solicitau detalii despre noile “restructurări urbane”.

 

nou1

Explicația acestei solicitări oficiale este că fotoreporterii agenției pozau toate zonele și clădirile trecute pe lista celor ce urmau a fi dărâmate. De altfel, Agerpres deține cea mai mare arhivă de fotografii din România.

Citeşte întreaga ştire: Document | Lista străzilor care urmau să fie demolate de Ceaușescu în București, dacă nu venea Revoluția