test

Lansare EFOR: Raport anual de analiza si prognoza 2015

Lansare EFOR: Raport anual de analiza si prognoza 2015

Expert Forum si-a lansat miercuri, 29 ianuarie, la Intercontinental, Raportul anual de analiza si prognoza Erorile politice din 2014; ce e de facut. Raportul se gaseste integral pe pagina web EFOR, http://expertforum.ro/raport-anual-2014. La conferinta s-au prezentat concluziile-cheie ale raportului:

– in premiera, EFOR a prezentat cifrele finale ale migratiei politice: 552 de primari (peste 17%), 4607 de consilieri locali (aproape 14%) si 184 de consilieri judeteni (11,5%) au migrat, marele castigator fiind, dupa cum ne asteptam, PSD. In topul migratiei sunt Neamt si Giurgiu, in care acum PSD a dobandit o majoritate zdrobitoare. EFOR a lansat, totodata, si o harta a migratiei (http://expertforum.ro/primari-migratori), in care se poate vedea pe fiecare localitate cine si cum a migrat. Consecintele juridice ar trebui sa fie destul de clare: consilierii locali si judeteni isi pierd automat mandatele; la primari, Parlamentul are o marja de manevra mica, dar normal ar fi sa se anuleze si mandatele lor.

– Codul electoral, legea partidelor, legea finantarii partidelor, votul in strainatate si sanctionarea vinovatilor pentru incalcarea drepturilor alegatorilor la alegerile din 2014 trebuie sa fie prioritati absolute. Legislatia electorala trebuie sa includa prevederi legate de sistemul informatic de verificare a CNPurilor in timp real (care putea fi realizat deja, fiind testat inca din 2010), consolidarea drepturilor observatorilor, reformarea sistemului de contestatii si instrumente pentru reducerea presiunilor actorilor locali care intervin abuziv in desfasurarea procesului de vot.

– pe fondurile europene, prognoza EFOR privind absorbtia este mai pesimista decat a Guvernului: EFOR crede ca vom absorbi doar cca 66%, in timp ce Guvernul spera la o absorbtie de 80%. Numai pe transporturi, am stat degeaba cam 63% din intervalul de noua ani in care puteam cheltui banii. Perioada 2012-2013 a fost una de blocaj si confuzie, cu licitatii intarziate si prioritizarea autostrazii pe Valea Prahovei (Comarnic-Brasov). Anul 2014 a reprezentat o perioada de relativa deblocare, dar pregatirea noilor proiecte a avut de suferit din cauza unei lipse de viziune.

– in energie, ultimii doi ani au insemnat liberalizarea pietei de energie si disparitia contractelor cu “baietii destepti”. Reglementatorul ANRE a jucat un rol important, sustinand liberalizarea chiar impotriva unor presiuni politice pentru amanare. Cu toate acestea, la ANRE raman probleme serioase de rezolvat. Este esentiala instituirea unui climat de integritate – mai ales in urma unui scandal de coruptie implicand chiar un vicepresedinte ANRE.

Contact: Septimius Parvu, manager proiect, Expert Forum

septimius.parvu@expertforum.ro si  0737.748.667

Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului Comunitatea bunei guvernari: think tank deschis catre public, finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, precum si cu sprijinul financiar al Open Society Institute (OSI) si Balkan Trust for Democracy (BTD).

photocredit:www.wall-street.ro