Lacuri misterioase din Romania. De ce veneau femeile la Lacul Sfânta Ana

Lacuri misterioase din Romania. De ce veneau femeile la Lacul Sfânta Ana

Legendele locale şi misterele din jurul lor au crescut faima unora dintre cele mai frumoase lacuri din România. Printre ele se numără Lacul Bucura din Retezat, Lacul Roşu şi Lacul Sfânta Ana.

O mulţime de lacuri din România au devenit faimoase pentru frumuseţea şi misterele care le învăluie povestea. Iată câteva dintre acestea:

Lacul Sfânta Ana – apele din vulcan căutate pentru dragoste

Lacul Sfânta Ana, aflat în apropierea staţiunii Tuşnad, este singurul lac vulcanic din România. S-a format pe fundul craterului unui vulcan stins din Masivul Puciosu, la altutudinea de 946 de metri. Nu are izvoare, astfel că îşi completează apele din precipitaţii. Potrivit legendelor locale, lacul Sfânta Ana era frecventat de tinerii aflaţi în căutarea perechii. De asemenea, la capela din vecinătatea sa veneau în pelerinaj femeile care îşi doreau să aibă copii. Recent, scăldatul în apele Lacului Sfânta Ana a fost interzis.

Lacul Dracului – cel mai mare lac carstic

Lacul Dracului se află în aproiere de Cheile Nerei din Caraş Severin şi este considerat cel mai mare lac carstic din România, fiind situat la intrarea într-o peşteră. Iniţal, lacul cu o suprafaţă de 700 de metri pătraţi era subteran, însă tavanul peşterii s-a prăbuşit lăsând la iveală apele albastre verzui, într-o privelişte spectaculoasă. O legendă locală spune că în lac s-ar fi aruncat însuşi Diavolul, după ce a pierdut un rămăşag cu un cioban. Localnicii susţineau că lacul nu are fund, iar scăldatul în el este extrem de periculos, din cauza tunelurilor care ar fi existat sub ape.

Lacul Roşu – misterul formării lacului din munţi

Lacul Roşu s-a format în urma unui cutremur înregistrat în 23 ianuarie 1838. Atunci, un versant din apropierea Cheilor Bicazului s-a prăbuşit, formând un baraj natural pentru ape, la apropae 1.000 de metri altitudine. Pădurea de brazi din valea inundată atunci s-a pietrificat şi oferă în prezent un decor impresionant pe lângă cel al apelor roşiatice. Lacul din Munţii Hăşmaşul Mare a mai purtat numele Lacul Ucigaş. O legendă locală spune că alunecarea de teren care a dus la formarea sa ar fi nimicit un sat întreg, iar apa adunată în ar fi fost înroşită de sângele localnicilor.

Citeste mai mult: adev.ro/pauyz3

photocredit: nstravel.ro