Jumătate de Românie, fără canalizare
Deşi suntem membri cu drepturi depline de ani buni ai Uniunii Europene, doar puţin peste jumătate din populaţie este racordată la sistemul public de alimentare cu apă. În anul 2012, sistemul public de alimentare cu apă a deservit 12,1 milioane de persoane, ceea ce reprezintă 56,8 % din populaţia României, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Deşi douăzeci de ani nu au făcut nimic, primarii din ţară trebuie să se grăbească: riscăm sancţiuni drastice din partea UE dacă nu se reuşeşte ca într-un an să introducem apă curentă şi canalizare în toate localităţile din ţară.
Aproape jumătate din populaţia ţării nu beneficiază de utilităţi absolut necesare, cum ar fi apa curentă şi canalizare. Incompetenţa şi indolenţa guvernanţilor sunt principalele cauze ale acestui fenomen.
Un număr de 9.413.027 locuitori aveau locuinţele conectate la sistemele de canalizare, la 31 decembrie 2012, reprezentând 44,2 la sută din populaţia României, cu 93.799 persoane mai mult decât în anul 2011.
La nivelul regiunilor de dezvoltare, ponderea cea mai mare a populaţiei deservite de sistemul public de alimentare cu apă, în total populaţie, s-a înregistrat în regiunea Bucureşti-Ilfov cu un procent de 80,0%, urmată de regiunea Vest cu 65,2%.
La polul opus se situează Regiunea Nord-Est, unde doar 40,4% din populaţie este deservită de sistemul public de alimentare cu apă.
Obligaţi de UE la civilizaţie
În momentul în care România a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, statul şi-a asumat obligaţia ca până în 2015 toate localităţile cu peste două mii de locuitori să beneficieze de apă curentă la un preţ decent, canalizare şi staţii de epurare. UE a pus la dispoziţie mai multe miliarde de euro în ultimii zece ani pentru ca autorităţile locale să poată îndeplini obligaţiile asumate, numai că banii se acordau pe baza unor proiecte. Cum rata de absorbţie a României în ceea ce priveşte fondurile europene este cea mai scăzută din Uniune, cu aproape un an înainte de termenul final, cele mai multe localităţi nu beneficiază decât de alimentarea parţială cu apă.
Snagov – “satul cu miniştri”, dar fără canalizare
Nici măcar în localităţile bogate din Ilfov situaţia nu e mai bună. Astfel, la Snagov locuiesc foarte mulţi demnitari din mai toate partidele, iar miliardarii români au case de locuit sau de vacanţă pe malul lacului sau în pădure. Dar, din cele cinci sate care formează comuna Snagov, numai trei beneficiază de apă curentă şi două de canalizare. Viceprimarul Snagovului, Toma Nichita, ne-a precizat că lucrările sunt gata în proporţie de 70 la sută şi se vor termina într-un an. După spusele edilului, cu excepţia localităţii Tâncăbeşti, tot Snagovul are apă şi canal. În plus, mai există şi două staţii de epurare. Totuşi, la sfârşitul discuţiei despre infrastructura Snagovului, Toma Nichita a recunoscut însă faptul că este abia ales în funcţie şi nu prea ştie exact ce există cu adevărat în comună.
Fără canalizare, dar cu internet
În România, ţara cu aproape jumătate dintre locuintori fără canalizare, cu WC în curte şi neracordate la reţeaua de apă, visul marilor vizionari ai lumii prinde contur: mai sunt doar 0,07% dintre gospodării, împărţite în 100 de localităţi, fără acces la Internet. În privinţa Internetului, conectarea României la lumea civilizată se face cu o viteză impresionantă. Peste jumătate dintre gospodăriile “online”, însă, nu au acces la internet printr-un punct fix.