Îți dorești un gazon mereu verde și sănătos? 4 sfaturi utile
Dorești să creezi o zonă cu gazon în curtea ta sau să îl îngrijești pe cel existent mult mai bine? Dar încă nu știi de unde să începi? Gazonul nu este doar un spațiu cu iarbă obișnuită, unde poți amplasa diverse obiecte sau crea zone de relaxare, el necesită metode specifice de îngrijire și întreținere, iar dacă nu ai încă idee cum să o faci corect, în cele ce urmează vei regăsi sfaturi și informații esențiale, dar și anumite măsuri și instrucțiuni de specialitate.
Descoperă 4 sfaturi importante pentru o peluză bine îngrijită
Crearea zonei de gazon – sfaturi de la experți
Dacă ești la început și nu știi ce trebuie să faci, atunci trebuie menționat că importante sunt pregătirea solului și calitatea semințelor sau a gazonului. Pregătirea solului ar trebui să fie planificată bine și cât mai devreme posibil. La urma urmei, există suficiente lucrări de făcut la sol, în funcție de tipul acestuia, precum nivelarea, drenarea și chiar adăugarea de compost.
Cei care nu vor ține cont de acest pas, vor întâmpina numeroase probleme de-a lungul anilor, unele dintre acestea fiind apariția buruienilor.
Un alt factor care nu ar trebui subestimat pentru peluze frumoase și bine cultivate pe termen lung, sunt semințele ce vor fi plantate. Acestea trebuie alese în mare parte ținând cont de locație sau de specificul activităților care vor avea loc acolo.
Întreținerea gazonului – calea spre un spațiu perfect verde
Locația ideală pentru cea mai frumoasă, mai verde și mai sănătoasă peluză ar putea fi descrisă după cum urmează:
- Bogată în nutrienți
- Udare regulată
- Sol nisipos- argilos, bine drenat
- pH-ul solului între 5,5 și 6,5
- Fără mușchi și buruieni
Unele dintre aceste condiții ale spațiului pot fi influențate, cu un efort relativ mic. Valoarea pH-ului poate fi optimizată prin calcarea gazonului, îngrășămintele și mulciul asigură nutrienții, iar lipsa precipitațiilor poate fi compensată prin irigare. În cazul solului și a permeabilității acestuia, lucrurile nu sunt la fel de simple, dar cu anumite măsuri, precum scarificarea, aerisirea și șlefuirea, se poate îmbunătăți solul greu și slab drenat.
Fertilizarea gazonului – substanțe nutritive pentru o creștere perfectă
Fertilizarea este o măsură adesea subestimată în timpul îngrijirii gazonului, de aceea trebuie asigurat necesarul de azot, potasiu, fosfor, fier și magneziu.
Adesea, calcarea gazonului este privită în mod eronat ca o măsură fertilizantă, dar nu ar trebui utilizată decât în cazuri foarte specifice, mai exact când se dorește creșterea valorii pH-ului solului.
Tunderea sau mulcirea gazonului
Indiferent dacă gazonul este amenajat ca zonă de relaxare, un loc de joacă sau doar în scop ornamental, tăierea regulată este obligatorie, dar necesită atenție. În funcție de regiune sau tipul de sol poate fi aleasă metoda potrivită de tundere, fie că este vorba despre mulcire sau tundere clasică.
Pentru că nu toate metodele de tăiere sunt la fel, există opțiunea de a colecta iarba ce va fi apoi pusă pe compost sau mulcirea cu acele modele de mașini pentru tuns iarba speciale, care mărunțesc firele și le întind pe gazon. Pe site-ul celor de la Hornbach.ro găsești o serie variată de la diverși producători din care poți alege eficient; cu opțiuni de ultimă oră, aparatele oferite de ei sunt acea tehnologie la prețuri accesibile, de care te poți bucura la tine acasă.
Udarea gazonului
Nu există un sfat general valabil în această situație, căci cantitatea necesară depinde de tipul de sol, de vreme și de tipul de gazon. Astfel că, informațiile precum: ”udă gazonul o dată pe săptămână” nu sunt potrivite.
Dacă alegi să îl irigi, ține cont de faptul că gazonul va deveni mai sensibil la secetă, căci iarba nu prinde rădăcini în straturile mai adânci ale pământului. Mai mult decât atât, nutrienții din straturile mai adânci ale pământului vor fi absorbite mai greu. Prin urmare, este mai bine să îl uzi mai rar.
În concluzie, dacă îți dorești o zonă cu gazon permanent verde și sănătoasă, ține cont de toate sfaturile și informațiile de mai sus pentru a-l îngriji și întreține pe tot parcursul anului.
Sursa foto: Unsplash.com