test

Interviurile CDnews.ro. Andrei Nitescu, Solartis Quartet: “Muzica schimba oamenii in bine”

Interviurile CDnews.ro. Andrei Nitescu, Solartis Quartet: “Muzica schimba oamenii in bine”

Solartis Quartet sau Soare si Arta este exact ceea ce incearca Andrei Nitescu, Sabin Penea, Ana Maria Marian si Laura Zecheru sa aduca in inimile celor care ii asculta. Sunt tineri, entuziasti si vor sa demonstreze ca muzica pe care o fac ei, si o fac chiar bine daca este sa ne intrebati pe noi, poate fi cool. Pentru ca pun la cale o serie extraordinara de concerte in toata tara, am gasit de cuviinta sa il chestionam pe Andrei Nitescu despre ce inseamna Solartis Quartet si despre cum este viata de muzician in Romania. 

CDnews.ro: Cum s-a nascut cvartetul?

Andrei Nitescu: Ne-am format pe bancile facultatii in anul 2012. Ne cunosteam cat de cat toti patru, unii mai bine, altii nu chiar atat de mult. De exemplu eu, cu Sabin ma stiu din liceu, cu Ana la fel. Pe Laura am cunoscut-o mai tarziu. Cvartetul insa a fost o dorinta sincera a tuturor. Ne-am intalnit intr-o zi de toamna la “Biblioteca” (o terasa din Cismigiu) si am spus START!

CDnews.ro: De ce Solartis Quartet?

Andrei Nitescu: Asta e o intrebare la care ador sa raspund. Toata lumea stie cred cat este de greu sa alegi un nume. Trebuie sa fie nici prea scurt nici prea lung, sa te reprezinte in totalitate, sa te regasesti in el, sa sune bine etc. Noua ne-a luat o luna pana l-am gasit. Ne tot invarteam in toate directiile fara a ajunge la nici o concluzie. Am ales intr-un final Solartis. Adica “soare” si” arta”! “Soare” pentru ca lumina este un element care ne reprezinta atat vietile personale cat si viata de cvartet si arta pentru ca doar asta stim sa facem.

solartis_quartet2CDnews.ro: Este cool sa canti/asculti muzica clasica? Voi cantati/ascultati si alt gen de muzica?

Andrei Nitescu: Sa canti este cool! A fi pe scena si a interpreta orice fel de muzica cu siguranta este un sentiment unic. Sa asculti muzica clasica nu stiu sigur daca este “cool” in sensul cotidian din zilele noastre dar pot sa va asigur ca este constructiv . Desi poate nu realizeaza pe deplin acest lucru, consider ca tinerii, si toti oamenii in general, au nevoie de muzica clasica in viata lor. Din simplul motiv ca muzica schimba oamenii in bine.
In legatura cu a doua intrebare raspunsul este DA! Cu siguranta ascultam si alte genuri de muzica dar mai ales le cantam. De obicei ne structuram concertele mixt: muzica clasica in pricipal iar la sfarsit le dam ascultatorilor sa “guste” si cateva piese – legende ale celor mai mari trupe care au existat.

CDnews.ro: Cine sunt membrii Solartis Quartet?

Andrei Nitescu: Pai cam astia am fi:

Sabin Penea (Vioara I) – Violonist, fost basist al trupei Timpuri Noi si actual membru al trupei Anton Pann.

Ana Maria Marian (Vioara II-a) – Violonista a Orchestrei Nationale Radio si scriitoare in timpul liber.

Laura Zecheru (Viola) – Violista a Orchestrei Nationale Radio si mamica in timpul liber.

Andrei Nitescu (Violoncel) – Violoncelist, Dirijor si pescar profesionist in timpul liber.

CDnews.ro: Unde va pot vedea fanii in viitorul apropiat?

Andrei Nitescu: Din luna ianuarie a anului 2015, Solartis Quartet va incepe un proiect de promovare a muzicii clasice in randul generatiei tinere.
Proiectul se numeste “Tonuri si Toane” si va contine un numar de peste 12 concerte in Bucuresti in sali ca Ateneul Roman, Palatul Sutu, Aula Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti etc, din ianuarie pana in iunie. Concertele vor fi noncomformiste! Fara frac si papion. Jeans rulz! Puteti gasi pe pagina noastra oficiala de Facebook, datele exacte ale concertelor.

CDnews.ro: Exista vreun viitor pentru muzica de gen in Romania?

Andrei Nitescu: Totul este in mainile generatiei tinere. Noi vom decide daca muzica clasica va dainui asa cum o face de sute de ani sau va pieri. Dar intrebarea noastra este: Cum poti decide daca iti place un lucru, atata timp cat nu ii cunosti esenta? Ori, cam asta se intampla cu muzica clasica si tineretul din ziua de astazi. Din cauza cliseelor si a barierelor ce se interpun intre cele doua personaje, cel din urma, adica tineretul, nu are ocazia sa vada esenta celui dintai, respectiv a muzicii. Asta vrem sa facem noi. Sa rupem barierele eliminand orice cliseu. Muzica clasica nu se poate canta in blugi, intr-o galerie de arta de exemplu si cu un pahar de sampanie si un trabuc langa? Ba da! Muzica va fi aceeasi, doar contextul se schimba!

solartis_quartet3CDnews.ro: Daca ar fi sa convingi pe un tanar sa asculte acest gen de muzica, ce i-ai spune?

Andrei Nitescu: Vino la concertele noastre!

CDnews.ro: Unde va vedeti peste 10 ani?

Andrei Nitescu: Tot aici, dar cu un public mult mai numeros!
Solartis Quartet este un cvartet incandescent, inovator si tanar. In cei aproape 3 ani de activitate au fost laureati cu numeroase premii nationale si internationale la concursuri precum “W.A.Mozart”, “Plovdiv International Chamber Music Competition”, “Drumul spre celebritate” etc. In anul 2013 au primit o bursa de studii oferita de Festivalul International SoNoRo si au fost deasemenea invitati sa concerteze in prestigiosul Festival International “George Enescu”. S-au perfectionat cu profesori de renume din Vienna, Amsterdam si Hague. Cu un palmares profesional in plina ascensiune, Solartis Quartet este dovada vie ca din pasiune, dedicare si multa truda se pot naste cele mai frumoase povesti. Au ca misiune recastigarea publicului, pierdut de muzica clasica in ultimii ani.