test

Institut International d’Etudes Bancaires (IIEB), cel mai exclusivist club secret din lumea finanțelor europene

Institut International d’Etudes Bancaires (IIEB), cel mai exclusivist club secret din lumea finanțelor europene

Peste 40 dintre cei mai mari bancheri ai Europei s-au întâlnit în luna octombrie în luxosul hotel Dolder Grand din Zurich pentru a discuta timp de trei zile despre starea industriei lor. Întâlnirea a fost aranjată de o organizație foarte influentă despre care puțini oameni știu că există: Institut International d’Etudes Bancaires (IIEB) este cel mai exclusivist club secret din lumea finanțelor europene, unde bancherii se întâlnesc cu președinți de țară, prim-miniștri, membri ai familiilor regale și șefi ai băncilor centrale, scrie Financial Times.

Participanții la întâlnirea de la Zurich au avut șansa de a discuta cu ministrul elvețian al finanțelor, Karin Keller-Stutter, și guvernatorul băncii centrale, Thomas Jordan, la doar șase luni după ce aceștia au jucat un rol esențial în salvarea băncii Credit Suisse de către rivala ei UBS. „Aici nu este ca la Davos, unde oricine poate să plătească să intre”, a spus un membru vechi al clubului pentru FT. „Acesta chiar este exclusivist.” În timp ce IIEB a fost înființat pentru a forma relații mai apropiate între bănci într-o perioadă în care stabilitatea financiară a Europei era testată și existau multe tensiuni geopolitice, întâlnirile sale secrete și fastuoase par din ce în ce mai demodate într-o lume modernă în care se cere mai multă transparență.

„Am fost membri de zeci de ani, pe când organizația avea scopul de a aduce băncile europene mai aproape unele de celelalte”, a spus președintele băncii suedeze Handelsbanken, Pär Boman. „Dar după criza financiară am simțit că extravaganța și lipsa ei de transparență nu se potrivesc cu valorile noastre.” Timp de 73 de ani, IIEB a adunat șefii celor mai mari bănci din Europa de două ori pe an în hoteluri de lux și palate regale de pe tot continentul pentru a discuta subiecte sensibile, precum strategiile de fuziuni și achiziții (M&A) și politicile globale.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/economie/ce-se-intampla-in-cea-mai-exclusivista-societate-secreta-a-bancherilor-din-europa-aici-nu-este-davos-unde-intra-oricine-plateste-2684575

Photo by Henrique Ferreira on Unsplash