test

INEDIT. 40 de epave antice, descoperite in Marea Neagra

INEDIT. 40 de epave antice, descoperite in Marea Neagra

În cadrul unei expediții la 1.800 de metri sub nivelul Mării Negre au fost descoperite mai mult de 40 de epave antice din perioada Imperiilor Bizantin și Otoman, informează Gândul.

Expediția a fost realizată de echipe internaționale conduse de Centrul Arheologic Marin din cadrul Universității Southampton, în proiectul numit “Black Sea Maritime Archaeology Project (Marea Neagră MAP)”.

Vasul echipei dotat cu unul din cel mai avansate tehnologii subacvatice din lume, se afla într-o expediție de cartografiere a zonelor antice scufundate în timpul ultimei Epoci Glaciare.

Profesorul John Adams a declarat că principalul scop al proiectului a fost realizarea observațiilor geofizice pentru detectarea suprafețelor îngropate pe fundul mării.

,,Am făcut eforturi enorme pentru a răspunde la o întrebare foarte dezbătută despre creşterea nivelului apei şi despre cât de rapid a afectat populaţia umană care trăia pe această extindere a coastei Bulgariei din Marea Neagră”, a spus Adams.

“De asemenea am prelevat probe din miezul acestora şi am încercat să le datăm pentru a recrea Marea Neagră preistorică”, a adăugat el.

Experții au aflat prin intermediul epavelor găsite noi informații despre comunitățile de pe coasta Mării Negre.

,,Navele sunt conservate perfect datorită absenţei oxigenului din Marea Neagră de la o adâncime de peste 150 de metri. Utilizând camera 3D, am reuşit să realizăm imagini uimitoare” a mai declarat profesorul.

photocredit: romaniamegalitica.blogspot.com