Inceputul sfarsitului? O companie canadiana va demara explorarea aurului din ocean
O companie canadiană, Nautilus Minerals Inc, va începe anul acesta să caute aur şi cupru pe fundul oceanului. Va folosi roboţi mari cât o casă. Cel mai mic dintre ei cântăreşte 200 de tone.
Este poate cel mai controversat proiect care va demara în noul an. Aparatele echipate cu dinţi care sfarmă pietre vor fi lansate în Marea Bismarck din Pacificul de Vest, scrie Live Science. Acolo există foarte multe rezerve de minerale, suficiente pentru mii de ani, spun iniţiatorii proiectului. Numai în zona vizată ar fi de zece ori mai mult cupru şi aur decât pe uscat.
Roboţii sunt construiţi să lucreze la temperaturi de îngheţ şi la presiuni de 150 de ori mai mari decât cele de la suprafaţă. Vor sparge roci şi vor aduna tot ce găsesc.
Criticii proiectului spun că o astfel de misiune va distruge tot ce îi stă în cale, adică inclusiv peşti şi alte vieţuitoare. În plus, praful care se va ridica la suprafaţă va distruge ecosisteme şi sănătatea locuitorilor care se hrănesc cu peştele prins.
Cât aur există pe Pământ?
Pe lângă cele 54 de mii de tone de aur pe uscat neexploatate încă, se estimează că ar mai exista cel puţin 20 de MILIOANE de tone de aur dizolvat în apa mării. O cantitate uriaşă pentru care nu există încă tehnologia necesară astfel încât să fie extrasă.
De-a lungul istoriei, au fost exploatate aproximativ 190 de mii de tone de aur.
Acest metal este considerat atât de prețios încât, spre deosebire de alte mărfuri, aproape fiecare uncie de aur minerit disponibil pe pământ este în posesia omului.
Din totalul stocului de aur, peste 90 de mii de tone, adică aproape jumătate din total, sunt utilizate în sectorul bijuteriilor. Urmează investiţiile private unde sunt folosite 40 de mii de tone, iar guvernele lumii au în total o rezervă care sare de 32 de mii de tone de aur.
Este adevărat, cea mai mare parte a aurului este folosită pentru realizarea de bijuterii, dar mai sunt numeroase industrii care se folosesc mai mult sau mai puţin de acest metal preţios. Vorbim aici de o cantitate de aproape 27 de mii de tone, iar cea mai mare parte se duce în industria IT. Fabricile de electronice ajung să folosească câteodată chiar şi 12% din tonele extrase anual.
Se întâmplă însă ca mare parte din aurul folosit pentru gadgeturi să ajungă la groapa de gunoi. 7% din tot aurul care a fost extras de-a lungul timpului este acum în gropile de gunoi. A fost aruncat odată cu produsele electronice care conţin în componenţa lor metale preţioase. Iar cantitatea de aur irosit ar putea creşte proporţional cu vânzările de telefoane şi tablete.
Potrivit Consiliului Mondial al Aurului, până în 2025 vor exista la nivel mondial două milioane de tone de electronice în gropile de gunoi, toate având în componenţa lor cantităţi mai mici sau mai mari de aur şi alte materiale preţioase şi rare.
sursa: Digi24.ro
photocredit: ThoughtCo