Ikaria, insula longevitatii

Ikaria, insula longevitatii

Locuitorii unei mici insule din Grecia trăiesc, în medie, cu 10 ani mai mult decât ceilalţi locuitori din vestul Europei.

De sute de ani, insula este cunoscută ca o destinaţie cu efecte benefice asupra sănătăţii, datorită izvoarelor naturale fierbinţi. Recent, Ikaria a fost identificată de National Geographic ca fiind una dintre puţinele ƒaşa-numite „zone albastre“, unde locuitorii se bucură de longevitate. Asemenea locuri se întâlnesc şi în Okinawa (Japonia), Sardinia (Italia) şi în Loma Linda (California). Studiul cel mai cuprinzător privind Ikaria a fost realizat de Universitatea din Atena, asupra rezidenţilor de peste 65 de ani. În medie, cei 8.000 de locuitori trăiesc cu 10 ani mai mult decât restul europenilor şi au o stare de sănătate mult mai bună.
Viaţa îndelungată a locuitorilor Ikariei poate fi influenţată de o mulţime de factori.
– ei au o dietă bogată în peşte şi în legume, carnea fiind consumată în cantităţi reduse; – şase din zece persoane care au depăşit vârsta de 90 de ani sunt încă active din punct de vedere fizic, comparativ cu un procent de doar 20% în alte părţi ale lumii; – mâncarea este gătită cu ulei de măsline; – multe persoane vârstnice fac zilnic un ceai din salvie, cimbru, mentă sau muşeţel, îndulcit cu miere de albine.
– ierburile sălbatice sunt utilizate de către oamenii din întreaga lume pentru a se trata. Ele sunt bogate în antioxidaţi şi conţin diuretice care ajută la scăderea presiunii sanguine. Cercetătorii consideră că şi factorii ce ţin de mediul de viaţă sunt semnificativi: numărul fumătorilor pe insulă este relativ scăzut, somnul de după-amiază este respectat cu sfinţenie, ritmul de viaţă este unul lent, iar oamenii socializează frecvent cu familia şi cu prietenii, consumând cantităţi moderate de vin.

Christina Chrysohoou, medic cardiolog în cadrul Universităţii din Atena, s-a ocupat cu studiul polulaţiei din Ikaria şi susţine că şi aceştia suferă de boli întâlnite peste tot în lume, precum cancerul sau problemele cardiovasculare, însă la o vârstă mult mai înaintată. „Ikaria ne oferă oportunitatea de a studia motivul pentru care aceşti oameni se bucură de efecte benefice. Nu putem evita aceste boli, însă dacă vârsta medie pentru afecţiunile cardiovasculare este între 55 şi 60 de ani, în Ikaria acestea apar cu 10 ani mai târziu“, explică ea pentru BBC. Cercetările universitare includ şi studii geologice, pentru a afla dacă elementele radioactive naturale precum radiul, pot avea efecte asupra cancerului.

Citeste mai mult: adevarul.ro/international/europa/ikaria-insula-longevitatii-secretul-locuitorilor-greci-1_50ebe87356a0a6567e527bc9/index.html