Guvernul din umbră al PDL, condus de Cătălin Predoiu
Prim-ministrul guvernului alternativ al Partidului Democrat Liberal, Cătălin Predoiu, a anunţat, luni, 23 septembrie, componenţa acestui guvern, printre miniştrii “din umbră” aflându-se Monica Macovei, la Justiţie, Gheorghe Ialomiţianu – Finanţe, Andreea Paul – Economie, Gheorghe Ştefan – Agricultură şi Lucian Bode – Energie.
Democrat-liberalii şi-au prezentat „guvernul din umbră“, adică pe cei care vor urmări pas cu pas activitatea miniptrilor USL. Guvernul alternativ al PDL este condus de prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu, iar în componenţa sa regăsim atât foşti miniştri din Cabinetele Tăriceanu, Boc şi Ungureanu, cât şi nume noi. În teorie, miniştrii “din umbră” ar trebui să devină titulari în cazul în care democrat-liberalii ar prelua puterea. În practică însă, sunt şanse mici ca unele din numele anunţate ieri să şi figureze într-un viitor guvern. Faptul că nu toţi miniştrii “din umbră” vor ajunge titulari a fost, de altfel, admis chiar de preşedintele PDL, Vasile Blaga. “Cei care au fost desemnaţi să facă parte din acest
guvern nu toţi vor ajunge miniştri. Activitatea lor va fi analizată strict în conformitate cu modul de funcţionare a acestui guvern de către Biroul Permanent Naţional al partidului”, a precizat Blaga. Potrivit acestuia, guvernul alternativă, are obligaţia de a sancţiona guvernarea USL zi de zi, de a scoate în evidenţă nerealizările acestui guvern”, dar şi de a propune soluţii.
Cu cine vrea PDL să lupte împotriva USL
Cătălin Predoiu a precizat că guvernul alternativ al PDL are 16 portofolii, şase din 10 miniştri sunt femei, nouă din 16 miniştri sunt oameni noi, iar media de vârstă este de 45 de ani.
În guvern alternativă al democrat-liberalilor funcţia de ministru al Afacerilor Externe este ocupată de Radu Carp, ministrul Apărării – Marinică Dincă, ministrul Internelor – Alin Tişe, ministrul Justiţiei – Monica Macovei, al Economiei – Andreea Paul şi al Finanţelor – Gheorghe Ialomiţianu. Ministerul Agriculturii este condus de Gheorghe Ştefan, cel al Energiei de Lucian Bode şi Infrastructura de Anca Boagiu. Din guvernul alternativ al PDL mai fac parte, ca ministru al Fondurilor Europene. Alexandru Nazare, ministru al Muncii – Claudia Boghicevici, ministrul Mediului – Sulfina Barbu, ministrul sănătăţii – Dragoş Şerban, al Educaţiei Raluca Turcan, în timp ce la Cultură pe funcţia de ministru se află Radu F. Alexandru, iar cea de ministru al Tinretului – Sorin Moldovan.
Cătălin Predoiu a mai spus că USL a instalat la guvernare “o inaptocraţie, un guvern de oameni inepţi să ofere soluţii” şi a arătat că rolul guvernului alternativ va fi de a monitoriza activitatea miniştrilor în exerciţiu, de a spune greşelile acestora şi de a merge prin ţară pentru a fi aproape de oameni.
Rolul guvernului fantomă
Prim-ministrul guvernului alternativ al PDL, Cătălin Predoiu, a declarat că rolul echipei sale va fi acela de a supraveghea activitatea guvernului USL.
“Acest guvern nu guvernează, are drept obiectiv să supravegheze guvernarea. Am preferat să îl facem cu echilibru, echilibru între oameni cu experienţă, dar şi cu oameni mai noi în structurile guvernamentale. Sunt nouă oameni care nu au fost în niciun guvern. Avem nevoie de oameni care ştiu ce se întâmplă în ministere, care înţeleg ce se întâmplă în ministere şi aceasta este explicaţia pentru care găsiţi pe listă o serie de oameni într-o serie de domenii complicate, cum ar fi Infrastructură sau Finanţe care au
fost prinşi în structuri guvernamentale anterioare. Doamna Boagiu sau domnul Ialomiţeanu vă pot spune la orice oră ce se greşeşte în aceste ministere pentru că ei ştiu foarte bine agenda. Acest guvern mai e
caracterizat de curaj, nu doar de echilibru, pentru că e curaj să îţi asumi nouă oameni care nu au experienţă guvernamentală, dar care promit în virtutea activităţii lor politice”, a mai spus oficialul PDL.
“Rezumând, cred că trebuie să reţinem că acest guvern nu guvernează, ci supraveghează guvernarea. Acest guvern e chemat să elaboreze politicialternative, de centru-dreapta, pentru că numai aceste politici pot elabora o formulă de ieşire a României din impasul în care se află şi acest lucru se întâmplă în timp”, a completat Cătălin Predoiu.