test

Florența: Camera secretă a lui Michelangelo de sub Capela Medici, deschisă vizitatorilor

Florența: Camera secretă a lui Michelangelo de sub Capela Medici, deschisă vizitatorilor

La 50 de ani de la descoperirea sa în 1975, camera secretă a lui Michelangelo, o mică încăpere care conţine o serie de desene atribuite faimosului artist, va fi deschisă vizitatorilor din orașul Florența, relatează agenția ANSA, citată de Agerpres.

Încăperea aflată sub Capela Medici va fi deschisă publicului începând cu data de 15 noiembrie, inițial experimental, cu rezervare, până la 30 martie 2024.

Camera lui Michelangelo a fost deschisă vizitatorilor muzeului la sfârşitul anilor 1990, dar intermitent şi nereglementat. Acum, pentru prima dată în istorie, ea va fi deschisă în mod organizat, pentru grupuri de până la patru persoane, potrivit autorităților locale.

Camera a fost descoperită în 1975, când directorul de atunci al Museo delle Cappelle Medicee, Paolo Dal Poggetto, l-a însărcinat pe restauratorul Sabino Giovannoni să efectueze teste de curăţare într-un coridor îngust de sub absida Sacristiei Noi, pentru a găsi un spaţiu adecvat pentru o nouă ieşire a muzeului.

F9y6KD4XUAAET59

Directorul de la acea vreme a speculat că artistul s-a refugiat în mica încăpere în 1530 pentru a se ascunde de Papa Clement al VII-lea, care era supărat pentru că artistul fusese supraveghetor al fortificaţiilor orașului în timpul scurtei perioade de guvernare republicană.

Cămăruța fusese folosită ca depozit de cărbune până în 1955 și apoi a rămas nefolosită, închisă și uitată zeci de ani, sub o trapă complet acoperită de mobilier stivuit.