test

Etichetarea corectă a produselor, calea pentru a avea consumatori informați

Etichetarea corectă a produselor, calea pentru a avea consumatori informați

Comisia Europeana ia masuri care vizeaza protectia consumatorilor si garantarea integritatii produselor alimentare ambalate comercializate in UE – ceea ce este scris pe eticheta de pe produs trebuie sa spuna adevarul despre continutul acestuia.
Normele UE privind siguranta alimentara si protectia consumatorilor sunt clare: consumatorii trebuie sa fie informati in legatura cu ceea ce cumpara si toate ingredientele trebuie sa figureze pe eticheta ambalajului.
Faptul ca in compozitia produselor din carne de vita s-a identificat prezenta carnii de cal arata ca aceasta cerinta fundamentala nu este intotdeauna respectata. Carnea de cal poate fi comercializata in UE, doar ca, la fel ca orice alt ingredient, trebuie sa fie indicata pe eticheta.
Statele membre au luat masurile necesare pentru ca toate produsele care nu au fost etichetate in mod corespunzator sa fie scoase de pe piata.

Ce masuri ia UE?

Comisia a elaborat un plan european pentru coordonarea unui program de testare a produselor. Acesta se va derula timp de o luna si isi propune sa identifice prezenta nedeclarata a carnii de cal in compozitia produselor, precum si a carnii de cal care contine fenilbutazona. Este ilegala administrarea de fenilbutazona animalelor destinate consumului uman.
Din 13 decembrie 2014, normele UE vor prevedea, de asemenea, ca etichetele sa indice daca proteinele adaugate la produsele din carne provin de la acelasi tip de animal.
Comisia se pregateste sa faca propuneri cu privire la:
imbunatatirea armonizarii sanctiunilor in caz de frauda in lantul de aprovizionare
extinderea normelor UE privind originea alimentelor pentru a include mai multe categorii de produse (de exemplu, altele decat ouale, mierea si carnea provenind din afara UE) si toate tipurile de carne.
Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – InfoCons lanseaza o noua etapa a Campaniei Nationale de Educare si Informare a Consumatorilor – “Citeste eticheta!” destinata produselor agroalimentare, pentru ca fiecare consumator sa faca alegeri in cunostinta de cauza cu privire la produsele pe care le cumpara si sa le utilizeze in conditii de siguranta.
Totodata, ne dorim constientizarea consumatorilor cu privire la importanta solicitarii bonului fiscal, prin lansarea mesajului – “Cere Bonul Fiscal pentru un produs sigur!”
Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor.