Elevii români cuceresc facultățile Ivy League: Câți au ajuns la Harvard, Yale și în top facultăți din lume în 2024?
2024 este un an record pentru tinerii români, zeci dintre ei fiind acceptați la unele dintre cele mai prestigioase universități din lume: Harvard, Yale, University College London (UCL) și King’s College London – universități care se numără în top 10 mondial și european.
Un raport UNESCO arată că tot mai mulți tineri români își îndreaptă atenția către universități de prestigiu din străinătate, iar acest trend continuă și în 2024. Upgrade Education, startup-ul românesc specializat în educație individualizată și practică, confirmă trendul și anunță pentru 2024 463 de oferte pentru elevii pe care i-a pregătit, cel mai mare număr din 2017 până în prezent.
Dintre aceste oferte, 277 de oferte au venit de la universități europene, 124 din Marea Britanie și 61 din Statele Unite. Succesul obținut se bazează pe programele de învățare hiper-personalizate și pe rețeaua extinsă de mentori, formată din studenți actuali sau alumni ai universităților de top la care tinerii români aspiră să fie admiși.
Harvard și Yale vor studenți din România
Pentru tot mai mulți tineri SUA devine o destinație atractivă unde să-și continue studiile superioare. Anul acesta au primit 61 de oferte din partea universităților americane, inclusiv trei oferte de la prestigioasele instituții Ivy League, Harvard și Yale.
Într-un an în care Harvard University a primit 54.008 de aplicanți din întreaga lume, și doar 1.937 au fost admiși (adică o rată de admitere de 3.59%), doi tineri români și-au asigurat locul în elita educației globale, unul dintre ei în etapa Early Action.
Admiterea a fost la fel de competitivă și la Yale. În 2024, universitatea a avut cea mai mică rată de admitere din ultimii ani, de 3.7%, din cei 54.465 de candidați. Cu toate acestea, un elev din Cluj se numără printre cei acceptați în promoția 2028.
„Faptul că elevii români reușesc să obțină oferte de la Harvard și Yale arată capacitatea lor de a concura la cel mai înalt nivel global,” spune Tinu Bosînceanu, fondatorul Upgrade Education și absolvent Harvard. „Aceste realizări arată pregătirea de excepție, dorința pentru succes și competitivitatea studenților noștri la nivel global.”
Toate datele oferite de Upgrade Education în acest raport se află pe https://upgrade.education/raport-admitere-2024/.
Elevii români în topul facultăților europene, la UCL și King’s College London
Pe lângă succesul în SUA, elevii români continuă să aleagă universități de top din Europa, cu precădere în Marea Britanie. În 2024, University College London (UCL), clasată în top 10 facultăți la nivel mondial, și King’s College London, aflată în top 10 facultăți din Europa, au fost printre cele mai dorite destinații academice.
Dintre cei acceptați, 13 studenți au ales UCL, în timp ce 16 au optat pentru King’s College London.
„Universitățile europene rămân an de an cea mai populară alegere pentru tinerii noștri, datorită calității pregătirii, proximității și recunoașterii internaționale. Universități precum UCL și King’s College oferă oportunități excepționale pentru dezvoltarea profesională și personală – și sunt la două ore de casă cu avionul,” adaugă Tinu Bosînceanu.
Cum stau elevii români la nivel global?
Conform aceluiași raport UNESCO, tinerii din Europa Centrală și de Est, inclusiv România, au depășit SUA și Europa de Vest în rata de înscriere în învățământul superior, care ajungea la 87% în 2020.
Datele de admitere din 2024 furnizate de Upgrade Education confirmă aceste tendințe și arată și încrederea tot mai mare pe care o au studenții români în capacitatea lor de a concura la nivel global. Dublarea numărului de oferte față de 2023 indică dedicarea față de pregătirea lor academică.
Ce țări preferă elevii?
Universitățile din Italia, Olanda, și Marea Britanie sunt în topul preferințelor tinerilor români.
În 2024, 277 de elevi români au fost acceptați la universități de renume din Europa, inclusiv Bocconi University din Milano, unde 27 de studenți au fost admiși, și University of Amsterdam, cu 23 de oferte. Aceasta arată o preferință puternică pentru universitățile europene.
Dincolo de granițele Europei, 61 de elevi români au fost acceptați la universități din SUA, inclusiv la Illinois Institute of Technology și Drexel University.
Cine sunt studenții care au cucerit topul facultăților din lume?
Și cum au reușit să se distingă în fața unor criterii de admitere extrem de riguroase?
Succesul acestor tineri nu este o coincidență, ci se bazează pe o strategie personalizată, adaptată nivelului academic, specializării dorite și personalității fiecărui elev.
Pregătirea începe cu cel puțin doi ani înainte de aplicare, timp în care elevii urmează programe intensive care includ: construirea profilului extracurricular, cursuri de abilități sociale, pregătire pentru teste standardizate, suport pentru conceperea și finalizarea aplicației, și asistență în pregătirea componentei administrative. Totul începe cu consilierea în carieră, iar Upgrade Education, compania care i-a ghidat în acest proces, este recunoscută pentru succesul obținut pentru studenții săi.
„Am început cu doar 26 de elevi în 2017, iar astăzi am ajuns la peste 1.500 de studenți care, in total, au primit mai mult de 5.000 de oferte de la universități de top din lume,” adaugă fondatorul Upgrade Education. „Fiecare elev a primit în medie trei oferte, ceea ce demonstrează eficiența sesiunilor de mentorat unu-la-unu cu un mentor care a parcurs deja drumul dorit de elev. Dacă aplici la Yale, vei avea un mentor care a parcurs deja drumul dorit de elev. Acest proces de oglindire motivează și sprijină elevii să-și atingă obiectivele.”
Matei Coldea va merge la Yale din toamnă după doi ani de pregătire cu mentorii Upgrade Education. „Procesul de aplicare la Yale este extrem de complex, dar cea mai mare provocare a fost să îndeplinesc cerințele de scriere creativă, un domeniu în care nu aveam experiență. În timp ce pe restul cerințelor mă simțeam în control, partea de scriere creativă a fost cu adevărat dificilă. Pregătirea cu mentorii Upgrade Education m-a ghidat cu răbdare, oferindu-mi exemple relevante și feedback constant, ceea ce m-a ajutat să înțeleg mai bine ce se cere și să-mi îmbunătățesc abilitățile de scriere. Fără sprijinul lor, nu aș fi reușit să să obțin admiterea la Yale.” povestește elevul din Cluj-Napoca.
Echipa atribuie rezultatele relației solide cu elevii primei sesiuni de strategie cu aceștia, pe care o oferă gratuit și care evaluează dacă pot colabora eficient. „După această sesiune, elevii susțin gratuit un test prin care identificăm nivelul lor. Acest test este disponibil exclusiv prin programul Upgrade și este esențial în metodologia noastră de pregătire, deoarece prin analiza rezultatului obținut ne axăm doar pe ce este important; personalizăm pregătirea și maximizăm șansele de succes ale fiecărui elev.” explică Erik Birinyi, Head of Growth Upgrade Education.
Metodologia companiei care a pregătit acești studenți se bazează pe cercetări de la instituții de referință precum OCDE, Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale, Centrul Euroguidance, Consiliul National de Cercetare și Asociația Natională a Colegiilor și Angajatorilor din SUA, precum și pe practici din sisteme educaționale recunoscute, cum ar fi cel american și cel britanic. „Aplicăm strategii validate științific și monitorizăm progresul elevilor pentru a oferi date precise despre evoluția lor și despre impactul real al fiecărei metode,” explică Tana Cuturela, Head of Education și absolventă a University of Pennsylvania. „Aceste date ne ajută să rafinăm constant programele, și să avem o experiență de învățare cu adevărat personalizată și eficientă.”
„Educația de top nu mai este un vis pentru tinerii români. Cu ajutorul unor programe de pregătire personalizate și a unei viziuni clare asupra carierei, au reușit să depășească granițele țării și să se alăture elitei educației. Succesul lor este un exemplu al potențialului enorm pe care îl au tinerii din România pe scena globală.” spune Tinu Bosînceanu.
Studenții se mai întorc în țară?
Un număr tot mai mare de absolvenți ai programelor Upgrade Education aleg să se întoarcă în România după finalizarea studiilor în străinătate. O mare parte din echipa Upgrade Education se numără printre aceștia, urmând exemplul lui Tinu Bosînceanu, fondatorul companiei.
Modelul lor demonstrează că educația la universități de top deschide porți către cariere de succes și oferă posibilitatea de a face o diferență reală în comunități.
Misiunea echipei este de a rezolva decalajul dintre sistemul educațional actual și cerințele pieței muncii. Cursurile și serviciile de mentorat Upgrade Education pregătesc tinerii atât pentru succes academic, cât și profesional. „Vrem să ne asigurăm că vor deprinde competențele dorite de angajatori și se vor integra rapid în piața muncii,” concluzionează fondatorul startup-ului românesc.
Upgrade Education a devenit un reper în peisajul educațional, oferind tinerilor șansa de a-și îndeplini visurile academice la cel mai înalt nivel. Înființată în 2017, compania continuă să deschidă porțile celor mai prestigioase universități pentru tinerii români.