test

Efectele incendiului de la Catedrala Notre-Dame din Paris. Monumentele istorice din Romania lasate in paragina, in atentia publica

Efectele incendiului de la Catedrala Notre-Dame din Paris. Monumentele istorice din Romania lasate in paragina, in atentia publica

O serie de cladiri din Capitala, unele construite dupa planurile unor arhitecti celebri, precum Ion Mincu, sunt uitate de autoritati, in timp ce proprietarii, persoane fizice, le lasa sa cada., potrivir Wall Street. Monumente istorice sunt ajutate de oameni sa pice, prin nepasare sau interes, iar situatiile caselor Miclesu, Nanu-Muscel sau a Teatrului de Vara din parcul Bazilescu se incadreaza in aceste categorii.

Casa Miclescu

Casa Miclescu, in care s-au filmat secvente din filmul “Felix si Otilia”, este un monument istoric de categoria B, situat pe bulevardul Kiseleff, nr. 35-37. In spatele unui gard, cladirea construita la inceputul secoului al XX-lea in stil neoromanesc dupa planurile realizate de arhitectul Ion Mincu, este lasata in paragina.

Casa in care s-au organizat baluri la care au participat membri ai familiilor Cantacuzino, Brancoveanu si Sturdza are, in prezent, acoperisul rupt, iar fundatia acesteia este sapata, pentru a permite apei sa se infiltreze si sa se degradeze, astfel, mai repede, spune arhitectul Horia Visan.

“Este incredibil de frumoasa casa si este lasata intr-o ruina, cu interventii sa o ajute sa inceapa o “reparatie”, folosesc ghilimele, pentru ca au sapat-o pe la fundatie, ca sa intre apa, si au mai rupt pe ici, pe colo, acoperisul, numai ca aceasta casa este bine facuta si de vreo 50 de ani tot sta. Incercarea sa o distruga a pornit dupa Revolutie. Cel care detine casa acum, persoana fizica, asteapta sa cada, pentru ca terenul pe care sta, pe bulevardul Kiseleff, este foarte mare. Casa este clasata ca monument B si nu are cum sa o darame, pentru ca, daca darami un monument de arhitectura este fapta penala”, spune Horia Alexandru Visan, arhitect in cadrul firmei Hav-Arhitectura.

casa_miclescu

Moara lui Assan

Moara lui Assan, construita in 1853, in zona Obor-Lizeanu, este prima moara cu aburi din Romania. In mai 2008, un incendiu a ars 90% dintr-un corp secundar al fabricii, iar in ianuarie 2012, acoperisul si un perete din corpul principal s-au prabusit. Obiectivul, incadrat in prezent in categoria B a monumentelor istorice, este in administrarea Ministerului Culturii.

“Oamenii cand vad cladirile vechi, se intreaba ce fac cu astfel de ruine, dar aceste ruine pot avea o prestanta incredibila. Majoritatea cladirilor nu sunt suficient de mancate ca sa nu mai poata fi refacute. Conteaza intentia si banii, pentru ca o restaurare costa mult. In cazul Morii lui Assan, acoperisul este cazut, caramida este arsa bine, dar inca nu s-a degradat, inca arata prezentabil”, spune Horia Visan.

moara assan

Casa Dalas, O vilă de patrimoniu realizată după planurile lui Anghel Saligny, în pericol de a fi demolată

O clădire simbolică a Constanţei este în pericol de a fi demolată, după ce a stat ani de zile în paragină, la discreţia hoţilor. Vila în stil neoromânesc, construită după planurile lui Anghel Saligny, este situată chiar vizavi de sediul Poliţiei Municipale, unde se află acum birourile SRI.
Constănţenii au iniţiat o petiţie online pentru a împiedica dărâmarea Casei Dalas de pe Bulevardul Ferdinand nr. 78, clădire simbolică a oraşului şi mândrie a comunităţii elene Elpis. Superbul edificiu a fost construit după planurile lui Anghel Saligny (1854-1925), pentru un bogat comerciant grec care botezase iniţial vila „Casa Gia“, după numele soţiei sale. Fost sediu de consulat libanez, apoi al Alianţei Franceze şi al unei grădiniţe, clădirea a fost retrocedată, iar din 2006 zace părăsită, la cheremul hoţilor. „N-a fost retrocedată unui membru al comunităţii noastre, categoric nu. A fost proiectată într-adevăr de Anghel Saligny, care avea în spatele clădirii un teren. «Casa Dalas» este mai degrabă denumirea sub care este ea cunoscută localnicilor, oficial nu a purtat acest nume“, relatează Anton Traian Antoniadis, liderul comunităţii elene Elpis din Constanţa. Citeste mai mult: adev.ro/pq7g82

 

vila-dalas-vedere-frontala

photocredit: Dincolo-de-nori.ro