Doar o zi obisnuita la Centrul Multifunctional Social din Comuna Verguleasa, jud. Olt

Doar o zi obisnuita la Centrul Multifunctional Social din Comuna Verguleasa, jud. Olt

Deoarece in spatele proiectelor finantate prin Programul RO10- “Copii si tineri aflati in situatii de risc si Initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si promovarea incluziunii sociale “, finantat prin Granturile SEE 2009-2014 si administrat de Fondul Roman de Dezvoltare Sociala, exista povesti ale beneficiarilor care asteapta sa fie spuse si auzite de public, va anuntam ca a fost deschis in cadrul site-ului Programului RO10-CORAI, un blog care va cuprinde povesti si marturii din cadrul proiectelor finantate. Prima postare apartine Primariei Verguleasa, Olt, pe care va invitam sa o cititi si daca doriti, sa o distribuiti mai departe.

Este vineri, ora 11.45 si este liniste. O liniste nefireasca. Ai timp sa pregatesti materialele educative pentru ziua in curs, sa aranjezi jocurile, sa pregatesti videoproiectoarele si CD–urile, sa stabilesti cu instructorii de educatie care sunt obiectivele zilei si cum trebuie organizate activitatile, chiar si sa o urmaresti pe tanti Mimi cum aranjeaza masa copiilor.

Se face ora 12.00. Intra microbuzul scolii in curtea centrului cu prima grupa de copii. Totul se schimba, incepe agitatia, centrul se umple de viata, de bucurie, de rasete. Fiecare instructor de educatie isi ia in primire copiii si incep activitatile. Te uiti la ei si nu iti vine sa crezi ca sunt aceeasi copii care au intrat in centru pentru prima oara in august anul trecut. Atunci erau timizi, speriati, nu stiau sa se joace, se mai si bateau, erau murdari si nu foarte ascultatori. Se formeaza greu copiii care provin din familii sarace, cu multi frati si surori, nesupravegheati, lasati in grija bunicilor, fara sprijin la teme. Dar cu rabdare, daruire, interes si mai ales cu multa dragoste, rezultatele pozitive sunt asigurate.

Pentru ei, Centrul (o fosta cladire a CAP-ului) este acum a doua casa. Aici primesc hrana, educatie, grija si dragoste neconditionata. Este locul in care si-au facut prieteni, locul unde au invatat multe, matematica, limba romana, limba engleza, cum sa salute, cum sa se comporte cu ceilalti, cum sa se exprime, cum sa manance, cum sa se spele, cum sa se joace.

Au invatat sa se cunoasca si sa ii respecte pe ceilalti. Locul de joaca si terenul de fotbal de langa centru au devenit loc de intalnire si joaca pentru multi copii din comuna, inscrisi sau nu la centru.

Este ora 13.00. Vine a doua grupa de la scoala. Acum sunt toti in centru. Toti cei 69 de copii iau masa pe rand. Azi au pizza la masa si sunt foarte fericiti. Ii vezi cum trec pe langa tine si isi duc tava dupa ce au terminat. Te iau in brate si iti intind obrazul sa-i pupi. Stii ca mama lor este plecata din tara sau nu are deloc timp de ei, fiind la munca sau in gospodarie, si nu ai cum sa-i refuzi. Se topesc la tine in brate si ii vezi multumiti.

Isi continua activitatile sportive sau educative pe grupe. Fiecare are o poveste de viata….printre ei este Nicoleta. Are 10 ani, este de etnie roma, este singura la parinti, ambii parinti fiind plecati in strainatate, iar ea locuieste cu bunica intr-o casa mica aproape de centru. Este ascultatoare, respectoasa, emotiva. Are o imaginatie bogata, legata si stimulata de trairile sale afective. Ii place sa lucreze in echipa la lectii, ii plac intrecerile. Activitatile extrascolare sunt foarte mult indragite, vorbeste in timp ce deseneaza, sau se joaca. Nu refuza sa comunice cu persoanele, copii sau adulti, chiar daca nu ii cunoaste si poate ii vede pentru prima data. Are  rezultate foarte bune la scoala, si  tine cu emotie in mana mai multe diplome de la concursurile de Matematica si Limba Romana. Ii place sa joace jocuri cu roluri, manifestand tendinte de conducator de joc, dar este foarte buna si jocurile de perspicacitate, puzzle.

Ion este elev in clasa I, are niste ochi mici si vioi, plini de viata in ciuda problemelor pe care le are.  Ion  locuieste cu mama, bunica si fratiorul lui intr-o casa saracacioasa.  Zi de zi, seara de seara, Ion a invatat sa rabde si sa-si imagineze ca maine va fi altfel. Bunica lui il aduce la scoala  in fiecare zi pentru a invata lucruri noi. Nu exceleaza la invatatura, nu a iesit in evidenta prin aptitudini deosebite, are grave probleme de vorbire, dar activitatile din cadrul centrului ii plac foarte mult. Este atent si indeplineste intotdeauna sarcinile.  Are foarte mare nevoie de incurajari. Este fericit cand primeste imbratisari din partea tuturor.

Stefan este elev in clasa a V-a, la Scoala Gimnaziala Poganu, Comuna Verguleasa, judetul Olt. Provine dintr-o familie saraca iar acasa mai are doi frati: o sora mai mica, eleva in clasa a IV-a si un fratior, de 3 ani. Iti vorbeste cu emotie de parintii lui care muncesc  zi de zi la oamenii din sat pentru a avea cu ce sa-si hraneasca cei trei copii. Casa in care locuiesc abia se mai tine pe picioare. Saracia este cuvantul de ordine cu care se confrunta familia lui. Cu toate acestea, Stefan infrunta greutatile vietii si reuseste sa fie un copil bun la scoala. Nu are absente la scoala si nici la centru pentru ca nu vrea sa ramana in urma cu materia si nici sa piarda activitatile din cadrul centrului. Curajul lui de a infrunta viata este unul care il depaseste de multe ori pe al nostru.

Acestia sunt doar trei din cei 81 copii care au facut parte din grupul tinta al proiectului. Toti si fiecare au o situatie aparte, speciala.

Este ora 15. Dupa ce si-au facut temele si s-au jucat sunt pregatiti sa se intoarca acasa. Microbuzul ii asteapta in curtea centrului.

Este din nou liniste. Tanti Mimi pregateste centrul pentru cei 27 tineri romi ce urmeaza sa vina pentru cursurile de informatica, limba engleza si consiliere privind cariera.

S-a mai terminat o zi. Centrul si-a atins scopul pentru care a fost infiintat. Acela de a contribui la integrarea copiilor si tinerilor romi in comunitate.

Material realizat de Promotorul de Proiect Comuna Verguleasa, jud. Olt, in cadrul proiectului  Centru Multifunctional Social in comuna Verguleasa, jud. Olt​. Pentru mai multe informatii despre proiect, va invitam sa accesati www.primariaverguleasa.judetulolt.ro​.