Din Parlament, în închisoare. Problemele cu legea ale politicienilor, ignorate de români la vot
Vestea condamnării la trei ani de închisoare a parlamentarului Antonie Solomon (Partidul Poporului Dan Diaconescu) aduce în prim-plan problema politicienilor certaţi cu legea şi votaţi de popor. Solomon este cel de-al cincilea parlamentar care nu îşi va termina mandatul pentru că a ajuns la închisoare, iar lista ar putea deveni mult mai lungă. În “aşteptare” se află parlamentarii Relu Fenechiu, Monica Iacob Ritzi, Petru Movilă şi Marian Ghiveciu.
În mai puţin de zece luni de la depunerea jurământului în actuala legislatură, 15 parlamentari au fost condamnaţi, trimişi în judecată ori s-a început urmărirea penală împotriva lor. Alţi cinci deputaţi şi senatori au fost găsiţi în incompatibilitate sau în conflict de interese de către inspectorii de
integritate, iar un al şaselea şi-a şi pierdut mandatul. Cazurile menţionate, apărute doar de la începutul anului încoace, se adaugă însă altora, deloc puţine la număr, ceea ce ridică serioase semne de întrebare cu privire la modul în care partidele îşi desemnează candidaţii pentru Parlament.
Ales senator din partea PPDD la ultimele alegeri parlamentare, Antonie Solomon a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare vineri, 20 septembrie 2013. Urmează ca plenul Senatului să ia act de încetarea mandatului său. Solomon, cunoscut mai ales ca fost primar al Craiovei, a fost găsit vinovat
că a primit şpagă 50.000 de euro, de la omul de afaceri Cornel Penescu, pentru a-i elibera autorizaţia de construcţie a unui hipermarketul PIC. Până la condamnare, când a declarat că „n-o să mă mai întorc în viaţa publică”, Solomon a fost unul dintre cei mai controversaţi baroni locali ai României.
Primul ales trimis după gratii
Primul ales al poporului care şi-a pierdut mandatul a fost deputatul liberal Virgil Pop. El şi-a pierdut funcţia după ce a primit o pedeapsă de cinci ani cu închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, fiind condamnat definitiv la 27 martie 2012, după patru ani de judecată.
Adrian Năstase, cel mai faimos condamnat
Cel mai cunoscut caz de demnitar încarcerat este cel al fostului premier social-democrat Adrian Năstase, condamnat definitiv pe 20 iunie 2012. El a fost acuzat de strângere ilegală de fonduri pentru campania sa prezidenţială din 2004 şi a executat doar nouă luni de închisoare din cei doi primiţi. El a fost eliberat condiţionat în primăvara acestui an.
Cătălin Voicu, condamnat definitiv
După gratii a ajuns în luna aprilie şi fostul senator PSD Cătălin Voicu. El a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru trafic de influenţă la data de 22 aprilie 2013.
Senatorul s-a folosit de calităţile sale de înalt demnitar al statului şi de influenţa pe care o avea în exercitarea acestei funcţii, angrenând în activităţile infracţionale magistraţi, poliţişti şi funcţionari, cărora le cerea soluţii favorabile la instanţe sau la urmărire penală.
Gigi Becali aşteaptă graţierea
De notorietate este şi condamnarea cu executare a lui b. Fostul parlamentar PNL îşi ispăşeste acum pedeapsa de trei ani şi jumătate la închisoarea din Jilava. George Becali a fost condamnat în dosarul
schimbului de terenuri cu MApN pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice (pe 20 mai 2013), dar şi în dosarul Valiza, pentru dare de mită şi fals în înscrisuri (condamnat definitiv pe 4 iunie 2013).
Totuşi, familia “latifundiarului din Pipera” speră ca preşedintele României, Traian Băsescu, să îl graţieze pe Becali, fiind depuse până în acest moment două cereri de graţiere. Cererile au fost respinse pentru că nu au respectat procedura, însă familia a spus că va continua să depună cereri până când Becali va fi eliberat.
Parlamentari-deţinuţi, în aşteptare
Există şi alţi parlamentari care îşi aşteaptă sentinţa definitivă. Printre aceştia se află fostul ministru liberal al Transporturilor, Relu Fenechiu, condamnat în primă instanţă la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul Tranfosrmatorul. Monica Iacob Ridzi (acuzată de abuz în serviciu şi fals intelectual pentru perioada în care a fost ministru al Tineretului şi Sportului
în Guvernul Boc), Petru Movilă (cercetat de DNA Iaşi într-un dosar de dare şi luare de mită plus trafic de influenţă privind Poliţia Rutieră Iaşi) şi Marian Ghiveciu (pentru abuz în serviciu) completează galeria aleşilor în funcţie care au dosare penale.
Antonie Solomon, traseist de carieră
Condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, Antonie Solomon are în palmares numeroase scandaluri politice, fiind cunoscut ca traseist.
Antonie Solomon a intrat în atenţia opiniei publice în 2004, când a câştigat alegerile locale din partea PSD. Atunci, declara că nu-i va părăsi pe social- democraţi decât “cu picioarele înainte”. Promisiunea a durat doar un an, când a demisionat PSD, motivând că şi-ar fi dorit “un partid ferm”. După un
an ca independent, Solomon s-a înscris, în 2007, în PDL, susţinând că a ales acest partid “din dragoste pentru Traian Băsescu”. Un an mai târziu, a fost ales din partea PDL pentru un nou mandat la
Primăria Craiova. La 3 septembrie 2010, începe declinul: Solomon este arestat, pentru o săptămână, apoi judecat în stare de libertate în dosarul “Mită de la PIC”. Magistraţii i-au interzis, însă, să-şi reia funcţia la Primărie, decizie care a durat până în iulie 2011. întors pe fotoliul de primar, Solomon
intră în conflict cu colegii, iar în februarie 2012, Consiliul de Cordonare Dolj al PDL votează excluderea sa. în acelaşi an, la alegerile locale din vară fostul primar apare din nou pe liste, cerându-le craiovenilor un nou mandat.
De data asta, din partea UNPR. Catalogat de alegători drept un traseist politic, Solomon pierde alegerile în faţa Liei Olguţa Vasilescu. După acest eşec, ex-edilul părăseşte şi UNPR. Nu stă prea mult pe tuşa scenei politice, iar alegerile parlamentare, din decembrie 2012, îl prind pe Solomon pe listele PPDD, obţinând un post de senator.