Decizie unică în lume: Producția și comercializarea marijuanei, legale în Uruguay

Decizie unică în lume: Producția și comercializarea marijuanei, legale în Uruguay

Uruguay a uimit o lume întreagă. Decizia de marți, 10 decembrie a Senatului prin care producția, consumul și comercializarea de canabis au devenit legale, a făcut ca micul stat din America de Sud să devină celebru peste noapte.

Această lege unică în lume este susţinută de preşedintele Jose Mujuca, deși esti contestată de 60% din populație. Această decizie conferă statului controlul asupra cultivării şi vânzării canabisului în scopuri recreative, depăşind limitele legilor votate în statele americane Colorado şi Washington, Olanda sau Spania, care autorizează sau tolerează producţia de cannabis într-un cadru privat.

Prezentat ca un mijloc de a lupta împotriva traficului de droguri, dependenţei de droguri dure şi un imperativ pentru sănătatea publică, acest text vizează de asemenea şi încheierea unei “inconsistenţe juridice groteşti”, conform termenilor unui senator: în practică, în Uruguay, utilizarea canabisului nu este pedepsită, în timp ce cultivarea şi vânzarea sunt.

“Există numeroase îndoieli. Iar îndoiala este legitimă, însă îndoiala nu trebuie să ne paralizeze în abordarea unor noi căi spre rezolvarea unei probleme care ne afectează”, a declarat anterior preşedintele Mujica, pentru o televiziune locală.