test

Crime rămase nepedepsite

Crime rămase nepedepsite

Un torţionar responsabil de moartea şi torturarea a zeci de deţinuţi pe vremea comunismului va rămâne nepedepsit. Este vorba de Alexandru Vişinescu, fost comandant al unuia dintre cele mai temute penitenciare unde, în anii ’50, comuniştii îşi exterminau adversarii politici: închisoarea de la Râmnicu Sărat. Deşi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a făcut o plângere penală pe numele său acuzându-l de omor calificat, conform legilor statului român, Vişinescu nu poate fi pedepsit, deoarece faptele s-au prescris. În prezent are 88 de ani, pensie de 6.000 de lei şi nu regretă faptele sale.

Alexandru Vişinescu, un torţionar cunoscut în anii ’50 pentru cruzimea cu care trata deţinuţii de la penitenciarul Râmnicu Sărat, nu poate fi tras la răspundere pentru faptele sale.
Deşi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a depus plângere penală împotriva torţionarului, Parchetul Militar şi-a declinat competenţa pe motiv că fapta lui Vişinescu s-a prescris. În consecinţă, Parchetul militar şi-a declinat competenţa şi a trimis plângerea penală la Parchetul general.Cu toate că şeful Parchetului Militar susţine că faptele lui Vişinescu s-au prescris, o lege din 2012 îl contrazice. Potrivit reglementării, infracţiunile precum genocidul şi omorul deosebit de grav nu se prescriu.
Alexandru Vişinescu este unul dintre cei 35 de torţionari ai României aflaţi încă în viaţă, acuzat oficial de moartea mai multor lideri ai Partidului Naţional Ţărănist. Vişinescu a fost comandant de închisori politice în perioada comunistă. El a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat din 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, în 1963. Polonia, Ungaria, Israel şi Germania au demarat după al doilea război
mondial adevărate campanii de identificare a torţionarilor nazişti. Ofiţerii consideraţi responsabili de crime odioase împotriva evreilor sunt şi acum identificaţi, anchetaţi, judecaţi şi trimişi după gratii.
Spre deosebirea de statele din Vest, legiutorii din ţara noastră nu au introdus în Codul Penal infracţiunea de “crime împotriva umanităţii”, astfel că responsabilii sutelor de victime ale comuniştilor au rămas nepedepsiţi timp de 23 de ani.

Vişinescu, demascat de mass-media

IICCMER a scos la iveală cazul torţionarului Vişinescu cu ajutorul mass-mediei. Fostul comandant al penitenciarului, unde mai mulţi oameni politici importanţi şi-au pierdut viaţa, a devenit repede un subiect de presă, “Cazul Vişinescu” fiind amplu dezbătut.
“Alexandru Vişinescu, care acum încearcă să treacă drept un bătrânel cumsecade, care se plimbă pe străzile din centrul Bucureştilor, a condus închisoarea de la Râmnicu Sărat în perioada în care lideri politici precum Corneliu Coposu, Ion Mihalache sau Ion Diaconescu au fost supuşi unor tratamente inumane şi torturi”, scria publicaţia “Gândul” despre profilul crudului comandant de închisoare. Campania mass-media împotriva celebrului criminal comunist a continuat cu scoaterea în evidenţă a pensiei de 6.000 de lei pe care Vişinescu o primeşte de la statul român. Cu toate acestea, torţionarul Vişinescu nu a vrut să dea explicaţii pentru acuzaţiile care i se aduc. Judecătorii vor decide dacă va răspunde şi dacă trebuie să plătească.
“Cazul Vişinescu” nu l-a lăsat indiferent nici pe şeful statului. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că Alexandru Vişinescu trebuie să plătească pentru faptele comise. Şeful statului spune că niciodată nu este prea târziu să se facă dreptate.

Profil de torţionar

Alexandru Vişinescu este acuzat că, în perioada 1957-1963, cât a fost comandant al penitenciarului din Râmnicu Sarat, ar fi supus deţinuţii politici unui tratament inuman.
Printre cei care au murit în închisoarea de la Râmnicu Sărat se numără fostul lider ţărănist Ion Mihalache, Victor Rădulescu Pogoneanu şi Constantin Pantazi, ministru al Apărării în perioada 1942 – 1944.
Ion Mihalache, fondatorul Partidului Ţărănesc, a îndurat cu greu tortura şi umilinţa.
“Uneori începea să ţipe, să urle în celulă şi atunci intrau peste el, îl băteau, îi puneau lanţuri la picioare. I-au pus şi căluş la un moment, că se auzea că nu mai putea să strige”, îşi aminteşte Valentin Cristea, fost coleg de penitenciar cu marele om politic.
“L-au bătut până la moarte. În momentul în care au vrut să îl arunce în groapă, Vişinescu i-a înfipt un cuţit în inimă, vrând să vadă că intr-adevăr a murit acest mare opozant al regimului”, spune Violeta Vâlcu, fost membru PNŢCD.
Prin iadul de la Râmnicu Sărat au trecut şi cei mai importanţi lideri ai Partidului Naţional Ţărănesc: Corneliu Coposu şi Ion Diaconescu. Opt ani a fost închis aici Corneliu Coposu, în celula numărul 3. Liderul ţărănist îşi amintea despre condiţiile cumplite din închisoare: “Dacă deţinuţii politici ar fi avut o Golgotă. Aceea s-ar fi numit Râmnicu Sărat”. Cel puţin şase deţinuţi au murit în penitenciarul de la Râmnicu Sărat în perioada în care acesta a fost condus de Alexandru Vişinescu.

Celebru pentru cruzimea sa

Realizatoarea cunoscutului serial “Memorialul durerii”, Lucia Hossu Longin, a vorbit, pentru ziarulring.ro, despre Vişinescu.
“Talentul” de torţionar al lui Vişinescu căpătase un asemenea “rafinament” încât ajungea până la pedepsirea femeilor deţinute politic prin torturi aplicate în zonele intime.
“Vişinescu este unul dintre cei mai mari torţionari ai României. În istoria penitenciarelor politice, el figura ca singurul care a torturat femei, adică le-a schingiuit în locuri sensibile. Era renumit pentru asta. Pe lângă că a făcut ce a făcut la Râmnicu Sărat, în plus de asta, a mutilat femei, a omorât femei, a făcut lucruri groaznice. Pur şi simplu, le agresa în zona sexuală, deci le tortura în acest mod”, a mai spus cunoscuta realizatoare de televiziune.