test

Celebrul dirijor Sergiu Celibidache, interpretat de John Malkovich, în filmul „Cravata galbenă”

Celebrul dirijor Sergiu Celibidache, interpretat de John Malkovich, în filmul „Cravata galbenă”

Ben Schnetzer va avea rol principal şi îl va interpreta pe celebrul dirijor în anii tinereţii în filmul „Cravata galbenă”, iar John Malkovich va juca rolul lui Sergiu Celibidache în ultima parte a vieţii. Filmul va fi regizat de fiul dirijorului, Serge Ioan Celebidachi (regizorul apreciatului „Octav”, 2017), dupa un scenariu co-scris împreună cu James Olivier. Filmările pentru „Cravata galbenă” încep luna aceasta în Bucureşti. Producători sunt Adela Vrînceanu Celebidachi, Cristina Dobriţoiu, Andrei Boncea, Christopher Milburn, James Olivier şi Robert W. Cort, producător executiv.

„Cravata galbenă” portretizează viaţa extraordinară a legendarului dirijor de muzică clasică Sergiu Celibidache, unul dintre cei mai renumiţi, dar şi unul dintre cei mai controversaţi artişti ai secolului XX.

Filmul va urmări viaţa dirijorului, de la copilăria sa în România, sub autoritatea strictă a unui tată disciplinar, până la fuga sa dureroasă de acasă, pentru a-şi urma visul unei cariere în muzică. Lupta pentru supravieţuire în Germania, în timpul războiului şi după acesta, căderea şi ascensiunea într-o carieră şi o viaţă inimaginabile, care acoperă şapte decenii şi toate cele patru colţuri ale globului. Aceasta este povestea de viaţă a unui artist de excepţie, cu un destin remarcabil, dar sinuos, care a luptat împotriva prejudecăţilor, compromisului, convenţiei şi comercialismului. Filmul ne face martorii unei căutări inspiraţionale a unui om care şi-a dedicat întreaga viaţă unui vis şi s-a luptat din greu să fie acceptat de cei dragi inimii lui.

Povestea lui Sergiu Celibidache, geniul care mânca buruieni din cauza sărăciei

La vârsta de 18 ani s-a produs ruptura de tatăl sau, Demostene, un influent ofițer de cavalerie si prefect al regiunii, care prevăzuse pentru fiul său, inzestrat cu o inteligență iesită din comun, o carieră politică.

Însă Sergiu Celibidache vroia cu orice preț să devină muzician. În cele din urmă, Celibidache părăsește casa parintească pentru totdeauna.

Şi-a efectuat studiile liceale şi muzicale la Seminarul Pedagogic din Iaşi (1930), continuând, la Bucureşti, sub îndrumarea lui Theodor Rogalski (teorie-solfegiu, pian) şi a lui Theodor Cosma (jazz), apoi la Academia de Muzică (Musikhochschule) din Berlin (1936-1944), unde îl întâlneşte pe compozitorul Heinz Tiessen.

Tânărul de doar 24 de ani, care în adolescenţă nu dădea semne că va deveni cunoscut în întreaga lume, i-a uimit la Berlin pe cei mai de seamă profesori de muzică ai lumii, de matematică şi de filosofie, iar la examenul de dirijor a dat impresia, pentru un scurt moment, că este nebun sau geniu, potrivit Agerpres.

Ioana Procopie Dumitrescu, devenită în 1965 Celibidache, a povestit despre acest moment când i-a lăsat pe cenzori într-o nedumerire profundă, dându-şi examenul fără să dirijeze după partitură. A absolvit cu magna cum laude la matematică, filosofie şi muzicologie, dar înainte de afişarea rezultatelor nu dormise toată noaptea de emoţie şi de griji. În cele din urmă, verdictul a fost clar: „micul ieşean, fără brânză, fără cârnaţi, ajunsese primul în toate. Citeste mai mult