Canabisul, principala substanţă consumata si cultivata de romani

Canabisul, principala substanţă consumata si cultivata de romani

Canabisul rămâne cel mai consumat drog din România, arată cel mai recent raport european privind stupefiantele, care analizează date colectate în 2015 şi 2016. Ţara noastră se află mult sub media europeană din punct de vedere al mortalităţii asociate consumului de droguri, arată un comunicat emis de Agenţia Naţională Antidrog.

Printre substanţele interzise cele mai capturate în România se numără cannabisul, heroina, cocaina, amfetaminele şi MDMA, arată documentul.

Concret, raportul evidenţiază că prevalenţa consumului de droguri ilicite a crescut progresiv în perioada 2004 – 2013 în România, canabisul fiind cel mai utilizat drog, cu un consum concentrat în rândul populaţiei de tineri adulţi, respectiv cei cu vârste cuprinse între 15 şi 34 de ani.

Tot canabisul a fost şi principala substanţă consumată de beneficiarii serviciilor de tratament, în special în rândul persoanelor admise pentru prima dată în tratament. În cazul celor care au mai beneficiat înainte de tratament, aceştia au solicitat sprijin pentru consumul de heroină. Astfel, date oferite de spitale arată că 95% din cei care îşi injectează droguri, admişi în tratament, au consumat heroină ca drog principal.

De unde provin drogurile care intră în România  

Piaţa drogurilor reliefează faptul că România se situează pe ruta balcanică de traficare a heroinei, ca urmare a localizării sale geografice. Heroina provine din Afganistan şi este traficată, în principal, prin Turcia şi alte ţări balcanice, în România, şi apoi, în Europa Centrală şi de Vest.    Cocaina este transportată din America de Sud în cantităţi mari prin porturile Mării Negre, sau rutier şi aerian, din alte state membre ale UE fiind destinată, în principal, pieţelor din afara ţării.

Canabisul provine, în special, din Spania, Olanda şi Republica Cehă, intrând pe teritoriul României pe cale rutieră. Chiar dacă, începând cu anul 2010, producţia internă de canabis a crescut, cultivarea domestică a canabisului continuă să se menţină la o scară redusă. MDMA/ ecstasy şi amfetaminele traficate în România, provin din ţările din Europa de Vest (Belgia şi Olanda). Noile substanţe psihoactive provin, în principal, din ţările asiatice şi, de regulă, ajung în România prin curier poştal.

Citeste mai mult: adev.ro/or4t0j