test

Bucureşti: Referendum pe tema eutanasierii câinilor fără stăpân

Bucureşti: Referendum pe tema eutanasierii câinilor fără stăpân

În timp ce maidanezii au ocupat Capitala, iar numărul românilor muşcaţi este în creştere de la an la an, premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu îşi pasează unul altuia responsabilitatea.
Mult prea târziu pentru micuţul Ionuţ Anghel, copilul de patru ani ucis recent de maidanezi, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a decis organizarea unui referendum în cadrul căruia bucureştenii să se pronunţe cu privire la eutanasierea maidanezilor capturaţi şi nerevendicaţi.

După ce un copil de patru ani a murit în chinuri groaznice, mâncat de maidanezi, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a găsit o soluţie în problema câinilor vagabonzi. Acesta a declarat că va organiza un referendum pentru ca populaţia să decidă soarta celor 60.000 de câini fără stăpân din Bucureşti. Referendumul se va organiza pe data de 6 octombrie, bucureştenii fiind chemaţi să răspundă la întrebarea “Sunteţi de acord cu eutanasierea câinilor fără deţinător capturaţi pe teritoriul Bucureştiului şi neadoptaţi în 7 zile?”.
Primarul Capitalei susţine că ipocrizia politică l-a împiedicat până acum să cureţe oraşul de câinii vagabonzi. Sorin Oprescu este de 5 ani la cârma Bucureştiului şi de doi ani vorbeşte despre referendum pe această temă.

Lipsa de consens la vârful puterii

La nivel central, premierul şi preşedintele ţării au vederi diferite cu privire la rezolvarea problemei câinilor fără stăpân.
Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat marcat de drama copilului ucis de maidanezi şi a făcut apel la Guvern să emită o ordonanţă prin care să stabilească “un termen scurt sau rezonabil” în care persoanele care doresc săadopte câinii maidanezi, iar animalele neadoptate în acest termen să fie eutanasiate.
La rândul său, premierul Victor Ponta nu a părut pregătit să ia o hotărâre fermă în privinţa maidanezilor. Cu toate că a declarat că problema câinilor fără stăpân este una gravă şi nu mai poate fi uitată, el a precizat că legea pe această temă este în Parlament şi speră ca parlamentarii să găsească “soluţia corectă” în viitorul apropiat.
“În urmă cu 14 ani un primar general ne-a anunţat că rezolvă problema. Întretimp a fost şi pres,edinte. N-a făcut nimic”, a adăugat premierul, acuzându-l pe Traian Băsescu de populism.
Conform premierului, parlamentarii ar urma să pună la punct o legislaţieunitară, cu prevederi clare, pe care primarii să le poată pune rapid înaplicare.
La rândul său, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, consideră că este inutilă organizarea unui referendum în Bucureşti pe tema câinilor maidanezi, pentru că oamenii în mod clar vor să nu mai existe câini pe străzi. Şeful PNL a ajuns, chiar, să-i dea dreptate adversarului său, Traian Băsescu, în privinţa eutanasierii patrupedelor.
“Îmi spun o părere personală, ca simplu cetăţean şi locuitor al Bucureştiului: referendumul nu are ce să comunice nou despre voinţa cetăţenilor. Răspunsul e clar: niciun bucureştean, şi cel mai mare iubitor de câini – şi mă număr printre iubitorii de câini – nu vrea să existe vreun câine vagabond pestradă. Şi atunci, la ce să fac referendum?”, a spus Antonescu.

Cum a rezolvat Occidentul problema câinilor maidanezi

eutanasierea-cainilor-fara-stapan-47În timp ce primarul Oprescu propune un referendum pentru a decide soarta câinilor comunitari, ţările vestice nu stau la discuţii când vine vorba despre animalele fără stăpân. În cele mai multe state, este permisă împuşcarea oricărui câine care inu are stăpân şi nu este revendicat.
În Marea Britanie, câinii care sunt găsiţi pe străzi sunt ţinuţi în adăposturi, iar dacă în şapte zile nu sunt revendicaţi, sunt fie daţi spre adopţie, fie eutanasiaţi.
În Franţa, atât câinii, cât şi pisicile care sunt găsite pe străzi sunt adăpostite timp de 8 zile, iar dacă nimeni nu le revendică, sunt eutanasiate. Mai mult decât atât, legislaţia din unele zone permite chiar împuşcarea acestora. Estimările neoficiale arată că, în fiecare an, în Franţa, sunt ucişi între 50.000 şi 500.000 de câini.