test

Băsescu, despre torționarul Alexandru Vișinescu: Să plătească!

Băsescu, despre torționarul Alexandru Vișinescu: Să plătească!

Președintele Traian Băsescu a declarat că Alexandru Vișinescu, directorul penitenciarului din Râmnicu-Sărat în perioada comunistă, trebuie să plătească pentru faptele comise.

Şeful statului spune că niciodată nu este prea târziu să se facă dreptate.

Alexandru Vişinescu este acuzat că, în perioada 1957-1963, cât a fost comandant al penitenciarului din Râmnicu Sarat, ar fi supus deţinuţii politici unui tratament inuman.

Printre cei care au murit în închisoarea de la Râmnicu Sărat se numără fostul lider ţărănist Ion Mihalache, Victor Rădulescu Pogoneanu și Constantin Pantazi, ministru al Apărării în perioada 1942 – 1944.

Andrei Muraru: Regimul de la Râmnicu Sărat a fost unul de exterminare

Cel puțin șase deținuți au murit în penitenciarul de la Râmnicu Sărat în perioada în care acesta a fost condus de Alexandru Vișinescu, a declarat, la Digi24, președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Andrei Muraru.

Corneliu Coposu, deținutul din celula numărul 3

Prin iadul de la Râmnicu Sărat au trecut şi cei mai importanţi lideri ai Partidului Naţional Ţărănesc: Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu.

Opt ani a fost închis aici Corneliu Coposu. În celula numărul 3. Condiţii cumplite. Ceea ce l-a făcut să exclame:„Dacă deţinuţii politici ar fi avut o Golgotă. aceea s-ar fi numit Râmnicu Sărat”.

Ion Mihalache, fondatorul Partidului Ţărănesc, a îndurat cu greu tortura şi umilinţa.

„Uneori începea să ţipe, să urle în celulă şi atunci intrau peste el, îl băteau, îi puneau lanţuri la picioare. I-au pus şi căluş la un moment, că se auzea că nu mai putea să strige”, își amintește Valentin Cristea.

„L-au bătut până la moarte. În momentul în care au vrut să îl arunce în groapă, Vişinescu i-a înfipt un cuţit în inimă, vrând să vadă că intr-adevăr a murit acest mare opozant al regimului”, spune Violeta Vâlcu, fost membru PNȚCD.

Torţionarul Alexandru Vişinescu nu a vrut să dea explicaţii pentru acuzaţiile care i se aduc. Judecătorii vor decide dacă va răspunde dacă trebuie să plătească.