test

Autorităţile, impasibile: copil sfâşiat de câini în plină zi în Capitală

Autorităţile, impasibile: copil sfâşiat de câini în plină zi în Capitală

Bucureştiul a ajuns să fie un loc nesigur pentru români. Luni, 2 august, un copil de patru ani a fost atacat şi ucis de o haită de maidanezi, lângă un parc din Capitală. Doar printr-o minune, fratele acestuia, de şase ani, a scăpat cu viaţă, acesta fiind muşcat de un picior. În timp ce maidanezii au ocupat Capitala, iar numărul victimelor este în creştere de la an la an, autorităţile pasează responsabilitatea. Soluţia ar fi eutanasierea câinilor comunitari nerevendicaţi de nimeni, aşa cum deja se întâmplă în marile capitale europene, însă Curtea Constituţională a declarat ilegal, în 2011, un act normativ care ar fi dat voie autorităţilor locale să sacrifice maidanezii.
Evenimentul şocant s-a produs în apropiere de Parcul Lacul Tei, în sectorul 2 al Capitalei. Cei doi copii ieşiseră împreună cu bunica lor la joacă în parc, însă aceasta i-a pierdut din vedere câteva clipe pe micuţi, destul pentru ca o tragedie să aibă loc. Cei doi copii au ajuns în exteriorul parcului unde au
fost atacaţi de o haită de şase câini. După aproximativ 20 de minute, băiatul de şase ani s-a întors singur şi a anunţat-o pe bunica lui că fratele său mai mic a fost prins de nişte câini. Femeia a sunat la numărul de urgenţă 112 şi a plecat în grabă, împreună cu nepotul ei, la locul indicat de acesta.
Autorităţile au ajuns prea târziu pentru a-i salva viaţa copilului de patru ani. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au spus că nu aumai avut ce să facă, micuţul avea zeci de muşcături şi nu mai avea semne vitale.
Tatăl copilului a aflat despre tragedie de la televizor. “Nu ştiu cum de s-a putut întâmpla aşa ceva. Nu mai am cuvinte să mă exprim”, a spus tatăl copilului. Acesta a spus că va face plângere în instanţă pentru ca cei vinovaţi să plătească.
Deşi ar putea fi vorba de responsabilitatea Primăriei Generale, pentru că cele şase animale erau câini comunitari, autorităţile spun că tragedia s-a petrecut pe o proprietate privată şi că proprietarul terenului ar trebui să răspundă.

Capitala maidanezilor

De mai bine de douăzeci de ani, problema maidanezilor nu poate fi rezolvată de autorităţi. Anual, 16.000 de persoane sunt muşcate pe străzi de maidanezi, dintre care peste 3.000 sunt copii.
În 2001-2002, când legislaţia prevedea eutanasierea maidanezilor, străzile Capitalei au fost curăţate de 81.566 de câini. În 2011, se estima că sunt din nou în libertate circa 60.000 de vagabonzi, grupaţi în 7-8.000 de haite. Iar pentru fiecare câine cazat în adăposturile din Capitală, întreţinerea costă circa 375 de lei, potrivit Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor.
Problema maidanezilor este reglementată în prezent prin Legea 227/2002 pentru aprobarea OUG nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. Ea prevede că primăriile au următoarele obligaţii legale: să construiască adăposturi; să cazeze în ele maidanezi pe o perioadă de 14 zile; să îi eutanasieze pe cei bolnavi cronici şi incurabili conform cu recomandările medicului veterinar care îi examinează; să eutanasieze câinii care nu au fost adoptaţi sau revendicaţi la expirarea termenului.
Legea prevedea iniţial şi eutanasierea câinilor abandonaţi, însă în 2008 a fost modificată. Eutanasierea este permisă acum doar în cazul animalelor bolnave şi violente. Câinii strânşi de hingheri sunt păstraţi în adăposturile primăriilor, de unde pot fi daţi spre adopţie.

Cronica deceselor

Anul trecut, pe 28 februarie, o fetiţă de cinci ani din Bacău a murit de turbare la două luni după ce fusese muşcată de un câine vagabond. În martie, cu câteva zile înainte să împlinească şase ani, un băieţel din comuna Dărmăneşti, Suceava, a avut parte de o moarte violentă după ce a fost atacat de o haită. Un alt băieţel de şase ani din Timiş, cu Sindrom Down, a fost mutilat de altă haită, ajungând la spital cu sute de muşcături. Şi în 2011 o femeie a fost sfârtecată de o haită de maidanezi furioşi chiar în curtea Administraţiei Domeniului Public Sector 5.
Un caz revoltător a avut loc şi 2006, când un cetăţean japonez a fost omorât în centrul Capitalei de un câine fără stăpân.

Cât ne costă muşcăturile

Un câine bolnav poate transmite omului 42 de boli, din care mai mult de jumătate sunt de natură parazitară. Prinderea unui câine comunitar, cazarea în adăposturile primăriei, tratarea şi hrănirea costă 85 de euro pe lună. Pe de altă parte, costul îngrijirilor acordate celor muşcaţi de maidanezi variază între 130 şi 400 de lei pe pacient.
În cazul agresiunilor comise de câini comunitari, costurile sunt suportate de unitatea medicală, iar în perioada 2006-2010, costurile serviciilor medicale pentru persoanele muşcate de câini s-au ridicat doar în Bucureşti la nu mai puţin de 7.856.247,66 lei, adică 1.870.535 euro.

Primarul este bun de plată

Atacurile câinilor maidanezi ar putea sărăci bugetele primăriilor. O femeie din Râmnicu Vâlcea a câştigat definitiv în instanţă daune morale de 10.000 de lei pentru că a fost atacată de comunitari. Judecătorii au arătat că responsabilitatea în astfel de cazuri revine Consiliului Local şi primarului,
iar aceştia trebuie să plătească daunele. “Autorităţile locale, trebuie să-şi stabilească priorităţile în ce priveşte activităţile ce le desfăşoară şi alocarea fondurilor, care trebuie să vizeze în primul rând viaţa, integritatea fizică şi psihică a oamenilor, ce reprezintă drepturi fundamentale înscrise în Constituţie”, susţin judecătorii.