„Am initiat si dezvoltat COMPER pentru copiii care nu ajung neapǎrat la olimpiade, dar ale căror competențe și potențial merită să fie recunoscute” – Interviu cu Călin Vlasie
Intr-un sistem educational adesea inechitabil, COMPER s-a dovedit a fi un proiect revolutionar: gratuit, accesibil, relevant si cu impact real asupra viitorului a sute de mii de elevi din toata tara, inclusiv din cele mai defavorizate medii. Intr-un interviu acordat CDnews.ro, Calin Vlasie, initiatorul programului si presedintele Fundatiei pentru Educatie, Stiinte si Arta (FEDUSA), vorbeste despre motivatia din spatele acestui demers unic in Romania, despre filosofia educationala ce il ghideaza si despre planurile ambitioase de viitor ale COMPER – o miscare nationala pentru echitate si excelenta in educatie.
–Spuneti-ne, domnule Calin Vlasie, daca pregatirea dvs academica v-a ajutat in initierea si organizarea Concursului Scolar National COMPER.
–As zice ca a fost fundamentala pregatirea mea. Sunt absolvent al facultatii de psihopedagogie si ani buni m-am ocupat de copii cu deficiente de vorbire si de scris, dar si de consiliere scolara. Fara a cunoaste metodele de predare-invatare, mijloacele prin care poti utiliza aceste metode, cat si particularitatle de varsta ale copiilor, e aproape imposibil sa dezvolti programe educationale, indiferent de anul de scolarizare al copiilor. Cheia succesului unor programe consta tocmai intr-o foarte buna cunoastere a tehnologiei didactice si a sistemului de invatamant.
–In ce consta programul educational COMPER?
–COMPER este in primul rand o metoda de evaluare prin teste sumative, scolara si extrascolara, realizata transversal, la sfarsit de cicluri de invatare (la sfarsitul modulelor 1-2, 3-4, 1-5), care are ca scop stabilirea nivelului de achizitii a competentelor standard de invatare conforme cu programele scolare in vigoare. Aceasta evaluare are valoare diagnostica si prognostica si, in functie de rezultatele obtinute, determina stabilirea tipurilor de invatare necesare pentru atingerea valorilor standardului de invatare (remediere, consolidare, excelenta).
De ce standard? Deoarece testele vizeaza strict evaluarea competentelor prevazute de programa scolara, ea insasi fiind elaborata prin metode standardizate de prevedere a unoi continuturi de cunostiinte care trebuie insusite la fiecare clasa. Pentru parinti, Metoda de evaluare COMPER indica nivelul de progres al invatarii.
In al doilea rand, COMPER este o metoda de invatare competitionala. Copiii trebuie sa se obisnuiasca de mici ca in viata participa in fond la competitii diverse in care va trebui sa-si impuna nivelul de pregatire.
–Cum v-a venit ideea infiintarii acestui program de evaluare si de competitie COMPER?
Toate concursurile scolare din Romania se organizau pe bani pana in 2010 si nu pentru sume chiar mici. Multi copii si-ar fi dorit sa participe, dar taxa a constituit un mare impediment pentru multi, accesul la competitiile scolare fiind astfel stopat.
Pe de alta parte aceste concursuri ocoleau in mod nedrept elevii din mediul rural, care inseamna aproximativ 50% din populatia scolara.
Ideea mea in 2010 a fost sa organizez un concurs gratuit la care sa participe copii din toate mediile, urbane si rurale, din scolile de stat, dar si private. Astazi, 60% dintre scolile care organizeaza COMPER provin din zone rurale.
COMPER a fost astfel primul concurs scolar national care s-a desfasurat fara taxe de participare, si asa se desfasoara si azi, cu inscriere online pe o platforma informatica moderna care permite elevilor si profesorilor sa participe la concurs fie in format clasic, in scris, fie modern, prin accesare si rezolvare online a subiectelor.
–Ce avantaje are solutia de invatare COMPER?
–Le-as enumera: accesibilitate; interactivitate; relevanta (COMPER este un indicator de competenta si performanta al elevilor pentru parinti si profesori, prin care se obtine un profil dinamic de evolutie a invatarii – daca elevul evolueaza constant, daca scade sau creste fata de nivelurile standard de competente); competitivitate (incurajeaza competitia de la cea mai frageda varsta); evaluare obiectiva (invatarea se bazeaza pe evaluari standard); predictibilitate (un scor COMPER ofera un indicator al performantelor viitoare la diferite evaluari si examene); personalizarea invatarii (invatare standard, de excelenta, remediala)
–Ce planuri aveti pentru urmatoarea perioada?
–COMPER are planuri noi. Vrem ca in anul scolar 2025-2026 COMPER sa devina nu doar o un program de evaluare a progreselor invatarii si de obisnuinta cu competitia scolara, dar si o metoda de invatare prin teste sumative elaborate pentru fiecare competenta prevazuta in programa scolara. In acest sens vom pune la dispozitia elevilor din invatamantul preuniversitar, la limba si literatura romana si matematica, gratuit, o platforma de invatare denumita COMPER-EDUTEST pentru care fundatia noastra a cooptat cele mai creative cadre didactice din cele peste 10.000 de scoli care participa la programul educational COMPER, pentru care am obtinut statutul de marca inregistrata la OSIM, dar si acreditarea Ministerului Educatiei pentru desfasurarea programului complementar de formare a cadrelor didactice, intitulat „Invatarea prin teste sumative, in context competitional – COMPER”.
–Dumneavoastra ati initiat acest concurs, dar cine il organizeaza?
– COMPER este o activitate complexa organizata gratuit pe platforma educationala www.concursurileCOMPER.ro de catre Fundatia pentru Educatie, Stiinte si Arta (FEDUSA). Se pot inscrie clase de elevi prin profesori, care isi fac un cont de mentor, sau copii direct, extrascolar, prin parinti, care isi fac un cont individual, conform precizarilor continute pe site-ul acestui concurs-evaluare: https://www.concursurileCOMPER.ro/cum-ma-inscriu-la-concurs/.
–Ce reprezinta diplomele si certificatele COMPER?
–Diplomele si Certificatele COMPER sunt o garantie a evaluarii corecte a rezultatelor invatarii, dar si a valorii resurselor educationale elaborate de cadrele didactice care utilizeaza metoda de invatare prin teste sumative COMPER.
–Ce le transmiteti parintilor si profesorilor?
–Concursul Scolar National COMPER este o miscare nationala pentru sanse egale in educatie, pentru progres si viitor. Impactul COMPER, la 16 ani de la initiere, este considerabil:
- peste 10.000 de scoli implicate, 60% din mediul rural si zone defavorizate.
- 10 milioane de testǎri complexe gratuite ale competentelor scolare.
- peste 450.000 elevi participanti in 2025.
- 1 comunitate online de 84.000 persoane, din care profesori 51.200, parinti 27.000 si sustinatori 5.700.
- 29 tǎri in care se desfasoara in prezent COMPER (Romania, Rep. Moldova si tǎri cu prezentǎ a diasporei romanesti).
- 1 program gratuit, reper national in evaluarea competentelor la Limba Romana si Matematica, ce ajuta elevii sa-si descopere potentialul si sa-si depaseasca limitele.
Invitam toti parintii si toti profesorii, nu doar pe cei inscrisi in comunitatea COMPER, sa vina alaturi de noi si sa sprijine educatia cu o donatie de 2 euro prin SMS la numarul 8845, cu textul “COMPER”.
Si sa dea mai departe sansa la educatie!

Share this content:
Post Comment