15 lucruri interesante despre aerul condiționat pe care sigur nu le știai

15 lucruri interesante despre aerul condiționat pe care sigur nu le știai

De îndată ce vine sezonul cald, toată lumea își dă seama de importanța sistemelor de aer condiționat și ajung să creadă că nu ar putea trăi fără ele. Iar asta se datorează, în principal, faptului că acele zile toride pot trece fără prea mult disconfort datorită acestor aparate.

Cu siguranță, toți știm care sunt beneficiile și cum funcționează un aer condiționat, mai exact acesta reușește să transfere căldura din interior spre exterior, iar apoi suflă aer rece pentru a putea scade temperatura până la valoarea dorită de fiecare. Există totuși câteva fapte surprinzătoare legate de aerul condiționat pe care sigur nu le știai.

  Iată câteva informații foarte interesante despre sistemele de aer condiționat!

 1.       Sălile de cinema au fost unele dintre primele locuri publice care au avut sisteme de aer condiționat, astfel încât cei interesați să poată merge acolo și pe timp de vară.
 2.       Fără aer condiționat, nu ar exista anumite medicamente astăzi, căci acestea puteau fi studiate și dezvoltate doar într-un mediu rece.
 3.       În fiecare an, SUA utilizează aceeași cantitate de energie pentru a alimenta aparatele de aer condiționat ca și Africa, care alimentează cu aceeași energie întregul continent.
 4.       Primul aparat de aer condiționat a fost inventat de Willis Carrier în anul 1902. El a lucrat la o editură și a avut nevoie de o modalitate de a împiedica distrugerea hârtiei și pătarea cu cerneală a foilor, datorită căldurii din interior.
 5.       Copiii pot mulțumi aerului condiționat pentru vacanța de vară, căci înainte de aceste aparate, era mult prea cald pentru a învăța pe timp de vară, astfel că ei au primit o pauză….și așa a rămas.
 6.       Studiile științifice au arătat că apariția aerului condiționat a scăzut de fapt toleranța naturală a oamenilor la căldură.
 7.       În anul 180 d.H, un artizan chinez a inventat un ventilator rotativ de 10 metri lățime, care avea 7 roți conectate. Acesta putea răci o întreagă sală de oameni doar prin întoarcerea unei manivele.
 8.       Contrar credinței populare, închiderea gurilor de aerisire în camerele neutilizate din casa nu este o idee bună, căci astfel, aparatul de aer condiționat lucrează mai greu.
 9.       Packard a fost primul producător de automobile care a inclus aer condiționat în mașinile lor.
 10.   John Gorrie este considerat părintele frigiderului și al aerului condiționat. În calitate de medic, el a dezvoltat în anul 1842 o mașină care producea gheață pentru a răci aerul în saloanele unde erau internați pacienții săi. I s-a acordat un brevet pentru a crea o mașinărie similară pentru case și clădiri, însă a murit înainte să o poată crea.
 11.   Clădirea bursei din New York a fost una dintre primele clădiri care a folosit aerul condiționat în anul 1903.
 12.   În fiecare primăvară, aparatele de aer condiționat furnizează aer curat, filtrat, în locuințe și la locurile de muncă, astfel încât să ofere o alinare milioanelor de persoane care suferă de alergii.
 13.   Înainte de apariția aerului condiționat, arhitecții proiectau locuințele și clădirile cu tavane înalte, pridvoare și alt fel de amenajări pentru a crea spații ce ofereau umbră și răcoare oamenilor.
 14.   Herbert Hoover a fost primul președinte care s-a bucurat de aer condiționat. El a cheltuit 30.000 $ pentru a instala sistemul în Biroul Oval, imediat după începerea Marii Depresiuni.
 15.   Aparatele de aer condiționat fac mai mult decât să răcească aerul. Ele reușesc și să echilibreze umiditatea din aer. Nu este recomandat să setezi aparatul în poziția ‘’pornit’’ toată ziua, ci este mult mai bine dacă se alege poziția ‘‘auto’’, căci aerul condiționat va funcționa doar atunci când va fi necesar.

Cele 15 puncte de mai sus sunt cu siguranță destul de puțin cunoscute de către oamenii care utilizează frecvent aparate de aer condiționat. Iar dacă încă nu deții un aparat de aer condiționat, descoperă oferta aici cu cele mai moderne sisteme care vor aduce răcoarea și confortul oriunde îți dorești.

Azi vs 100 de ani în urmă

Astăzi avem posibilitatea de a alege din numeroase modele, care mai de care mai moderne și cu diverse funcții speciale, însă este bine de știut cum era prezentat și definit aerul condiționat în anul 1908, de către G.B. Wilson, considerat ‘’tatăl aerului condiționat’’. Acesta spunea că aerul condiționat:

          Menține o umiditate adecvată în toate părțile unei clădiri

          În anumite anotimpuri, el poate scăpa de umiditatea excesivă din aer

          Este capabil să asigure o alimentare constantă și adecvată a ventilației

          Reușește să elimine din aer orice microorganisme, praf, funingini sau alte ‘‘corpuri străine’’

          În timpul sezonului cald, asigură un aer rece în interior

          Are potențialul de a încălzi, cel puțin parțial, încăperile pe timp de iarnă

          Aerul condiționat nu trebuie să fie considerat un obiect prea scump pentru a-l cumpăra sau pentru a-l întreține.

În concluzie, la fel ca în urmă cu 100 și ceva de ani, aerul condiționat este un aparat care își dovedește din plin utilitatea și necesitatea, iar dacă încă nu deții un astfel de sistem, ai la dispoziție numeroase modele din care poți alege ceea ce este potrivit pentru tine.

Sursa foto: shutterstock.com