test

Razele UV: inamicul sau prietenul pielii tale?

Razele UV: inamicul sau prietenul pielii tale?

Chiar dacă vara este pe sfârșite, asta nu înseamnă că îți petreci mai puțin timp afară, unde ești expus razelor solare. Aerul curat și exercițiul în aer liber sunt benefice pentru sănătatea ta, totuși, este bine să îți amintești să expunerea la soare trebuie făcută doar în anumite intervale orare. În funcție de timpul petrecut astfel, lumina soarelui poate fi prielnică  pentru pielea ta până într-un anumit punct. De aici încolo, aceasta devine cel mai mare inamic al tău. 

Dacă și tu vrei să știi mai multe despre efectele soarelui asupra pielii tale, atunci află, în continuare, care sunt avantajele și dezavantajele acestuia!

Iată avantajele și dezavantajele expunerii la razele ultraviolete!

Când vine vorba de expunerea la soare, nu poți vorbi numai despre pericolele la care te expui, căci aceasta are și multe beneficii. Iată care sunt ele:

  • Soarele îți ridică moralul

Ți s-a întâmplat vreodată ca în zilele ploioase sau mohorâte să te simți obosit, fără energie și să te confrunți cu dureri de cap? Motivul este chiar vremea, mai exact, presiunea atmosferică. În schimb, când e soare te simți fericit și plin de energie. Asta pentru că acesta crește nivelul de endorfine din organism. Acești hormoni sunt cei care combat stresul și disconfortul fizic sau mental și te fac, în general, să fii mai vesel. 

  • Soarele te poate ajuta să pierzi în greutate  

În afara faptului că ești mai activ pe timp de vară, un studiu recent al Universității din Alberta a demonstrat faptul că celulele grase se contractă sub razele solare și își reduc, astfel, volumul. Dacă, în plus, ajuți corpul și cu niște exerciții fizice în anotimpul cald, în cel mai scurt timp poți scăpa de toate kilogramele în plus!

  • Razele solare ajută corpul să producă vitamina D

Vitamina D este un nutrient care ajută la întărirea sistemului osos, dar și a imunității. Ea ajută corpul, contribuind la asimilarea mai rapidă a fosforului, care întărește oasele. Un element vital în menținerea unui trup sănătos, ea se găsește chiar și în diferite suplimente sau alimente, atunci când nu poate fi asimilată direct de la soare. 

O cantitate considerabilă de vitamina D este imperios necesară, pentru că reduce riscul apariției unor boli cronice, precum cele cardiace, diabetul sau cancerul. 

Cu toate acestea, există și dezavantaje când vine vorba de expunerea îndelungată la soare. Pentru a te asigura că nu îți pui în pericol sănătatea, iată de ce trebuie să iei în considerare:

  • Razele UV pot crea leziuni serioase și de lungă durată asupra pielii tale

Pe lângă pielea uscată sau îmbătrânirea prematură, mai sunt unele riscuri la care te expui atunci când petreci prea mult timp la plajă. Cancerul este cea mai gravă boală asociată cu radiația UV, în special dacă nu îți protejezi pielea. În mare, există 3 tipuri de raze UV la care trebuie să fii atent: 

  • UVA – conțin energia de care corpul tău are nevoie zilnic, dar sunt mai puțin intense decât cele UVB, pătrund în adâncimea pielii și pot produce boli;
  • UVB – sunt razele care te bronzează, dar care produc și arsuri solare. Pentru a te proteja, folosește loțiuni de plajă și expune-te cât mai puțin (15 minute) fără protecție, pentru a evita eventualele probleme;
  • UVC – sunt filtrate de stratul de ozon, așadar expunerea prelungită produce arsuri de piele și cancer.

Pentru a preveni toate aceste afecțiuni, trebuie să ai în vedere intervalul orar în care faci plajă, dar și protecția. Aici găsești cele mai bune produse cu SPF de la putereaplantelor, care apără pielea de razele UV, dar o și hidratează în același timp!

  • Prea mult soare îți poate afecta vederea

Efectele negative asupra ochilor devin vizibile în timp. În celulele din ochiul tău există niște molecule numite cromofori, responsabile cu absorbția intensității luminoase în diferite grade. De aceea, prea multă expunere la razele UV le poate distruge, deteriorând, astfel, corneea sau retina. Așadar, purtarea unor ochelari de soare este obligatorie la plajă. 

Așadar, ca întotdeauna, echilibrul este soluția. O expunere moderată la soare, atunci când ești protejat, nu îți poate face nimic rău. Dacă ții cont și de recomandările medicilor cu privire la orele în care poți face plajă (între 9-12:00 și după 17:00), atunci nu ai de ce să îți faci griji. Echipează-te corespunzător și bucură-te de momentele de relaxare!

Sursă foto: Unsplash.com