DOSARELE CDnews.ro. Cum ne otravesc emotiile organismul
Pe termen lung, emotiile reprimate duc la aparitia unor simptome fizice. Iata ce mesaje ne transmite corpul prin somatizare si ce avem de facut.
Desi definita ca fiind starea generala de bine a unui organism, sanatatea nu se refera doar la planul fizic, ci si la cel mental.
Mintea si corpul nostru se afla intr-o relatie simbiotica si nu pot fi despartite sau tratate separat. De aceea, tot ceea ce se intampla in planul mental are efect in planul fizic si invers.
Astfel, corpul nostru percepe gandurile pe care le avem si le transpune, la nivel fizic, sub forma de trairi emotionale. Iar modul in care vom reactiona, pozitiv sau negativ, va depinde de natura emotiilor pe care le traim.
Rolul emotiilor
In timp ce emotiile pozitive ne confera o stare de spirit buna, ne umplu de energie si ne ajuta sa ne destindem, emotiile negative ne conduc catre stari tensionate, dand nastere la o serie de reactii fizice neplacute.
Deseori le interpretam drept senzatii de “durere de cap”, “furnicaturi in picioare”, “pumn in stomac”, “inima in gat”, “gheara in piept”.
In momentul in care emotiile negative depasesc numarul emotiilor pozitive si se repeta pe o perioada indelungata de timp, corpul va resimti constant reactiile fizice negative specifice acestor stari.
In aceste cazuri, starea de bine va fi afectata, iar organismul va exprima dezechilibrul dintre corp si minte, somatizand trairile si dezvoltand unele afectiuni.
Initial, acestea vor imbraca forma unor tensiuni, a unei agitatii sau oboseli fizice accentuate. Dar daca sursa nu este inlaturata, aceste dezechilibre vor induce boli organice.
Afectiunile psihosomatice
Afectiunile declansate de starea noastra psihica poarta denumirea de boli psihosomatice si afecteaza in egala masura corpul si mintea.
Somatizarile reprezinta de fapt modul prin care corpul nostru trage semnalul de alarma si ne transmite mesajul ca undeva exista un conflict puternic (interior sau exterior.
Acesta poate fi reprezentat de situatii neincheiate, rani inca deschise, pierderi sau orice fel de dezechilibru caruia psihicul nu ii mai poate face fata.
Cu toate ca, in cele mai multe cazuri, investigatiile medicale nu au identificat o cauza fiziologica, noi continuam sa ne concentram pe simptome si efecte.
Astfel, incercam sa le tratam, in loc sa cautam cauza psihologica responsabila pentru declansarea bolii psihosomatice.
Insa tot ce vom reusi sa facem va fi sa mentinem starile fizice sau chiar sa le agravam pentru ca, in cazul acestor boli, simptomele pot fi ameliorate doar atat timp cat reusim sa restabilim echilibrul emotional.
Insa, odata cu prima fluctuatie emotionala, simptomele vechi vor reaparea sau vor fi inlocuite cu altele noi, mai accentuate.
Mesajele ascunse
Somatizarile sunt raspunsul pe care corpul il da in urma unor blocaje emotionale foarte puternice. Iar in spatele fiecarui simptom, zona sau organ afectat se afla un mesaj.
De exemplu, in cazul bolilor de inima putem enumera blocaje emotionale precum: pierderea, respingerea, regretul, tristetea; iar in cazul bolilor ficatului si a vezicii biliare putem vorbi de furie, manie, sentimente reprimate.
In functie de localizare, durerea de spate poate exprima lipsa senzatiei de suport emotional (zona cervicala), vina aparuta in urma unei actiuni savarsite (zona toracala) sau epuizare si ingrijorari de ordin material (zona lombara).
Afectarea intestinelor apare in urma blocajelor emotionale provocate de constrangeri, contradictii sau situatii care par imposibil de digerat; pe cand afectarea rinichilor exprima lipsa de incredere, frica.
In plamani se acumuleaza furia si lipsa iubirii, iar la nivelul pielii se manifesta nevoia de protectie si afectiune.
Printre cel mai des intalnite afectiuni psihosomatice se numara: astmul, enurezisul, ticurile, alergiile, psoriazisul, dermatitele, gastrita, ulcerul, colonul iritabil, migrenele, hepatita de tip A, diabetul zaharat, obezitatea, anorexia, nevroza cardiaca, dar si hipertensiunea.
citeste continuare pe: http://www.psychologies.ro
photocredit: Ziarul Lumina