test

Ce şi cum să mănânci dacă ai deficit de fier

Ce şi cum să mănânci dacă ai deficit de fier

Fierul – este un mineral – componenta esentiala a hemoglobinei (responsabila pentru transportarea oxigenului in sange). Studiile arata ca vegetarienii nu sunt mai predispusi carentelor de fier fata de cei care consuma carne – probabil fiindca sunt mai constienti de subiect. Fierul este gasit in vegetalele cu frunze verzi, legume, paine integrala, fructele uscate, semintele de dovleac si melasa.

Studiile spun ca fierul provenit din plante nu este la fel de bine digerat ca cel provenit din carne, dar, in acest caz, vitamina C este cea care ii poate facilita absobtia.

Alimente bogate in fier non-hem (provenit din plante):

Surse foarte bune

– cereale fortifiate
– fasole gatita si linte
– seminte de dovleac
– sirop de melasa neagra

Surse bune

– fasole la conserva
– cartofi copti in coaja
– paste fortifiate
– sparanghel la conserva

sursa: BZI

photocredit: Nutriție pentru sănătate