Anul internațional al meiului: „Noua quinoa” salvează vieți și mediul înconjurător
În luna martie a acestui an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat anul 2023 „Anul internațional al meiului”. ONU, guvernele și ONG-urile din întreaga lume fac presiuni pentru a transforma meiul într-un produs alimentar de bază la nivel mondial. Meiul este o cultură rezistentă la schimbările climatice și e inclusă în strategiile ecologice de vârf, cum ar fi Rally for Rivers al Fundației Isha, acreditată de către UNEP. Această „supercereală” are multiple beneficii vitale pentru sănătate, cum ar fi un stabilizator esențial al glicemiei pentru diabetic. Meiul aromat și versatil este gustos și delicios – a se vedea rețetele enumerate mai jos.
Meiul – beneficii multiple pentru sănătate
Meiul este un soi vechi de cereală integrală care a fost cultivată și consumată timp de mii de ani, în principal în Asia și Africa. În prezent, denumit „noul quinoa”, meiul se află în prezent pe valul unei creșteri semnificative a popularității.
Un substitut sănătos pentru boabele de grâu comun precum grâul și orezul, meiul este foarte bogat în vitamine și minerale (inclusiv fier, calciu și vitaminele B), fibre, proteine, antioxidanți și fără gluten. Există multe tipuri diferite de mei, inclusiv sorg, fonio, puf și perlă. Este important de remarcat faptul că meiul nu formează acizi în stomac, ceea ce face ca semințele de mei să fie ușor de digerat.
În mod esențial pentru diabetici, meiul are indicele glicemic (IG) mai mic decât majoritatea celorlalte cereale, ceea ce înseamnă că măresc treptat nivelul de zahăr din sânge, mai degrabă decât în moduri bruște. Studii recente au arătat, de asemenea, faptul că și colesterolul este mai scăzut.
Salvarea de vieți omenești și a mediului
Aceste superalimente sunt, de asemenea, promovate prin inițiative de vârf în domeniul mediului, cum ar fi proiectul de revitalizare al Fundației Isha, Rally for Rivers, care urmărește să împiedice deșertificarea râurilor tropicale, ajutând fermierii să adopte agrosilvicultura. Agrosilvicultura este practica de a cultiva arbori fructiferi sau lemnoși împreună cu culturile convenționale sau pe o bază de sine stătătoare. Acest arboret suplimentar revigorează nivelul râului și al apelor subterane prin creșterea retenției de apă. De asemenea, îmbunătățește sănătatea solului prin realimentarea conținutului organic din sol.
Campania de revitalizare la scară largă a râurilor, Cauvery Calling, a transferat deja 107,000 de fermieri către agrosilvicultură în bazinul râului Cauvery, Tamil Nadu, sudul Indiei. Inițiativa a fost sprijinită de faptul că guvernul statului a introdus un venit minim garantat pentru fermierii care cultivă mei – o cultură ideală pentru a fi cultivată în timp ce se creează un strat de copaci – oferindu-le un stimulent suplimentar pentru a trece la agrosilvicultură.
Se alege meiul deoarece culturile tradiționale, cum ar fi orezul, sunt irigate cu apă din râu. Prin trecerea la această cultură ușor de cultivat, presiunea exercitată asupra râului va scădea notabil.
De asemenea, se poate cultiva în condiții de secetă, cu irigații reduse sau inexistente, precum și în regiuni cu precipitații foarte reduse. Pe măsură ce deșertificarea se intensifică și solul se usucă, meiul va fi literalmente salvator al vieții.
Rezoluția ONU privind Anul internațional al meiului recunoaște „nevoia urgentă de a crește gradul de conștientizare cu privire la beneficiile nutritive și rezistente la schimbările climatice ale meiului și de a promova o alimentație diversificată, echilibrată și sănătoasă prin creșterea producției și a consumului durabil de mei”.
Modelul de tip Cauvery Calling va crește veniturile fermierilor cu 300-800 % și va planta un total de 2.42 miliarde de copaci pentru revitalizarea râului Cauvery.
Rețete cu o amprentă de mediu redusă asupra apei
Un procent enorm de 40 % din amprenta medie de apă a Europei provine din agricultură și industrie din afara continentului – adesea din regiuni care se confruntă cu o penurie de apă. Aproximativ 50 % din amprenta de apă a populației din Regatul Marii Britanii provine din bazine hidrografice din străinătate, unde apa este utilizată pentru agricultură și industrie la niveluri nesustenabile.
Două modalități esențiale pentru consumatori de a-și reduce amprenta mediului de apă sunt:
Transformarea meiului într-un ingredient nelipsit de pe lista de cumpărături.
Introduceți meiul în locul orezului și al altor cereale cu consum intensiv de apă.
Creșteți-vă consumul de fructe
În cazul în care 30 % din alimentația ta provine de la arbori (nu de la terenuri arate sau
de la culturi și nu conține carne sau produse lactate) se garantează că acel 30 % are o amprentă redusă de apă (doar o mică parte dintre fructe au o amprentă mare asupra apei, cum ar fi avocado și mangos).
Rețete ISHA pe bază de mei:
Ragi Ladoo
https://isha.sadhguru.org/uk/en/blog/article/ragi-ladoo
7 beneficii pentru sănătate ale Ragi
https://isha.sadhguru.org/in/en/blog/article/7-health-benefits-of-ragi-6-great-ragi-recipes
Molet Stuffed Bell Peppers
https://isha.sadhguru.org/us/en/blog/article/millet-stuffed-bell-peppers
—
Fundația ISHA a fost acreditată de Convenția Organizației Națiunilor Unite pentru combaterea deșertificării (UNCCD), fiind acceptată la Convenția părților (COP) de la New Delhi din septembrie 2019. În iulie 2020, Fundația Isha a fost acreditată în cadrul Programului Organizației Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) pentru eforturile sale de informare.
Despre Fundația Isha:
Fundația Isha este o organizație mondială non-profit, înființată de Sadhguru și gestionată în întregime de voluntari. Isha este dedicată creșterii conștiinței umane și promovării armoniei globale prin transformarea individuală. Munca lui Sadhguru a afectat viețile a milioane de oameni din întreaga lume prin intermediul proiectelor sale educative, socio-ecologice și al programelor de transformare prin yoga.
sursa foto: www.paradisulverde.com