Afecțiunile neurologice cel mai des întâlnite în zilele noastre
Istoria ne-a învățat un lucru interesant, și anume că fiecare perioadă este ușor de recunoscut prin prisma stării de sănătate a populației. Bineînțeles că în timpurile străvechi cel mai des întâlnite afecțiuni erau cele date de lipsa de igienă și de condițiile precare în care oamenii trăiau. Însă, în zilele noastre, din fericire, nu mai este vorba despre așa ceva. În zilele noastre ne lovim de folosirea tehnologiei în mod excesiv, care duce spre o lipsă de mișcare eficientă și implicit afecțiuni care sunt provocate de sedentarism și poziții incorecte ale corpului.
Cu ce afecțiuni “moderne” ne confruntăm?
Printre cel mai des întâlnite afecțiuni ale acestui secol se numără cele ale spatelui. Fie că vorbim despre hernie de disc sau despre stenoză spinală, scolioză sau fibromialgie, toate aceste afecțiuni se datorează în principal unui stil de viață defectuos. Obișnuim să petrecem foarte mult timp la calculator, pe scaun, de obicei cu coloana într-o poziție nefirească și forțată. Toate acestea duc la probleme ale spatelui, care uneori pot fi destul de serioase. Ridicarea de greutăți mari, și în mod special modul în care se efectuează această ridicare, poate duce, de asemenea, la probleme grave ale spatelui.
Sedentarismul este o problemă principală atunci când vorbim despre boli ale spatelui, pentru că de cele mai multe ori persoanele sedentare ajung la probleme atunci când fac un minim de efort. O altă problemă des întâlnită ar fi sindromul de tunel carpian, care poate apărea tot pe baza ridicării unor greutăți mari și care afectează mâinile și capacitatea de a apuca ceva cu mâna. Mișcările repetitive ale mâinilor, specifice muncii la birou reprezintă, de asemenea, cauze ale apariției sindromului de tunel carpian. Acesta se caracterizează prin slăbiciune și furnicături la nivelul palmelor.
Ce să faci când te confrunți cu astfel de probleme?
Atunci când apar dureri de spate, furnicături la nivelul membrelor și slăbiciune este indicat să îți faci o programare la medicul neurolog. Acesta este în măsură să îți spună, în urma unui consult amănunțit, care sunt pașii de urmat. Fie că îți dă un tratament potrivit pentru diagnosticul pe care îl pune sau că te va îndruma către alte investigații mai elaborate, cum ar fi efectuarea unui computer tomograf sau a unui RMN, acesta va știi exact care este planul de tratament pentru a-ți rezolva problemele de sănătate. De aceea, alege un medic cu care să rezonezi și în care să ai încredere deplină.
Citeste si
