5 lucruri mai puțin cunoscute despre anxietate
Anxietatea reprezintă reacția organismului la factori de stres și se manifestă prin stări de neliniște, teamă sau îngrijorare privind evenimentele care urmează sa aibă loc. Acestea pot deveni, de la un anumit punct, exagerate și nefondate, fapt care împiedică buna desfășurare a activităților zilnice. În această situație vorbim de o tulburare care trebuie gestionată și tratată în mod corespunzător. Acestea sunt lucrurile cunoscute la modul general.
Iată, însă, 5 aspecte pe care e posibil să nu le fi știut despre anxietate și care te-ar putea surprinde:
Anxietatea poate provoaca dureri fizice
Fiecare durere fizică reprezintă răspunsul corpului în momentul în care simte o amenințare pe care luptă să o înlăture. Stările emoționale negative sunt privite ca fiind un pericol, iar corpul reacționează. Prin urmare, simptomele fizice pot include o strângere în jurul pieptului, dureri de cap, greață, tensiune musculară și probleme de burtă.
Dacă te confrunți cu astfel de stări, atât fizice cât și emoționale, nu aștepta ca acestea să treacă de la sine, ci caută ajutor la un specialist. La Clinica-Hope.ro poți avea parte de un tratament personalizat în funcție de afecțiunile de care suferi, sub îndrumarea unor medici profesioniști. Câteva ședințe de psihoterapie individuală te vor ajuta să-ți conștientizezi emoțiile, să le controlezi și poate cel mai important să identifici cauzele care le declanșează.
Anxietatea poate avea și efecte pozitive
Câteodată ai nevoie de un plus de motivație, astfel încât sa reușești să-ți îndeplinești îndatoririle. În aceste situații, anxietatea îți poate oferi impulsul de care ai nevoie. Din moment ce ești conștient de existența anumitor consecințe, te vei dedica regulilor și sarcinilor de la locul de muncă, temelor pe care le ai de făcut pentru școală sau examenelor pentru care trebuie să înveți. Așa că, anxietatea poate reprezenta și un stimulent, care te va convinge să faci lucrurile să se întâmple.
Poți avea mâinile și picioarele reci din cauza anxietății
Cu siguranță ți-ai simțit mâinile și picioarele reci până acum. Te-ai întrebat însă care ar fi cauza? Una dintre acestea, poate fi anxietatea. În momentul în care ești acaparat de gânduri negative, griji, teamă, corpul simte pericolul și începe să lupte. Cum? Sângele este redirecționat dinspre extremități, cum ar fi mâinile și picioarele, către organele vitale.
Anxietatea poate provoca probleme de memorie
Atunci când suferi de anxietate, ești deconectat de prezent și te concentrezi, adeseori, asupra problemelor care ar putea să apară în viitor. Când mintea îți este ocupată de griji și gânduri negative, nu mai acorzi atenție evenimentelor actuale, ci devii distras și nepăsător. În acest fel, îți este foarte greu să-ți amintești anumite detalii din momentele în care pur și simplu nu erai interesat de ce se întâmpla.
Femeile sunt mai predispuse la anxietate decât bărbații
Femeile au tendința de a-și induce în mod repetat gânduri negative din cauza situațiilor care de multe ori le copleșesc – locul de muncă, problemele familiale, grija față de copii sau de părinții de vârste înaintate.
Un studiu realizat de către cercetătorii americani confirmă aceste aspecte, menționând de existența unui mecanism care le face pe femei sa fie mai predispuse la tulburări de anxietate.
În concluzie anxietatea poate reprezenta cauza mai multor dezechilibre pe care le ai privind starea ta generala. Important e să găsești metodele potrivite prin care o poți ține sub control pentru ca viața ta să continue într-un ritm firesc, fără să-ți creezi probleme și griji inutile.
Sursa: www.unsplash.com