Proceduri moderne eficiente pentru stimularea fertilității
Conform celor de la Organizația Mondială a Sănătății [1], dacă concepția nu s-a realizat într-o perioadă de 12 luni de încercări regulate atunci este posibil să existe probleme de fertilitate.
Infertilitatea poate fi prezentată atât de persoanele de gen feminin cât și de cele de gen masculin, aceasta afectând aproximativ 48 milioane de cupluri la nivel global conform unui studiu publicat în 2012 [2].
Numărul mare de persoane afectate de infertilitate poate fi datorat cauzelor numeroase pe care aceasta le are dar și a factorilor de risc cum ar fi înaintarea în vârstă, consumul de alcool sau tutun și probleme asociate cu greutatea corporală.
Pentru a rezolva această problemă, de-a lungul timpului au apărut mai multe tratamente și opțiuni pentru stimularea fertilității, aceste metode moderne fiind recomandate în funcție de cauza infertilității.
3 proceduri moderne pentru combaterea infertilității
De-a lungul timpului tratamentul pentru infertilitate a devenit mult mai eficient, cu mai multe opțiuni disponibile și cu personal excelent pregătit și instruit în numeroase tehnici și proceduri moderne.
În funcție de cauză și de alegerea cuplului opțiunile terapeutice pot fi ușoare sau agresive, acestea putând include tratamente medicamentoase, intervenții chirurgicale pentru tratarea organelor reproducătoare sau metode de concepție asistata.
De la metode ușoare la opțiuni mai rapide și mai agresive, procedurile moderne pentru tratarea infertilității includ:
Stimulare ovariană
Ovulația este caracterizată prin eliberarea unui ovul matur de la nivelul unui ovar pentru a fi fecundat.
Pentru persoanele care prezintă infertilitate datorită problemelor de ovulație, una dintre opțiunile terapeutice o reprezintă stimularea ovariană, aceasta fiind folosită de obicei și înaintea altor tratamente de concepție asistată.
Stimularea ovariana poate fi realizată prin medicamente administrate fie oral fie injectabil și are ca obiectiv inducerea ovulației și creșterea numărului de ovule eliberate.
Această opțiune poate fi folosită și pentru alte metode de concepție asistată cum ar fi fertilizarea în vitro sau inseminarea intrauterină.
Fertilizarea în vitro
Această tehnică constă în fertilizarea ovulului în afara corpului (în vitro).
Folosind prima dată stimularea ovariana pentru a obține mai mulți foliculi cu ovocite mature, ovulele sunt apoi prelevate de către medicul specialist și unite cu spermatozoizii partenerului într-un mediu controlat de laborator.
Atunci când ovulul este fecundat acesta începe să se dividă și devine embrion. După aproximativ 5 zile un embrion normal are mai multe celule care se divid în mod activ.
Embrionul este transferat apoi după câteva zile înapoi în uterul mamei pentru a continua sarcina și dezvoltarea sa naturală.
Numărul exact de embrioni transferați depinde de mai mulți factori, în special de vârsta mamei, cei nefolositi fiind de regulă congelați și păstrați printr-o procedură de crioconservare, aceștia putând fi implantați mai târziu dacă este nevoie.
Inseminarea intrauterină
Inseminarea intrauterina este un tip de inseminare artificială care introduce spermatozoizii direct în uter pentru a crește șansele de concepție.
Introducerea spermatozoizilor în uter este un proces controlat, acesta fiind sincronizat cu ovulația pentru a amplifica șansele de reușită.
Această opțiune poate ajuta atât femeile care nu au un istoric lung de infertilitate cât și bărbații care au un număr mic de spermatozoizi sau care au spermatozoizi cu mobilitate redusă.
Bărbații care au probleme de erecție sau malformații ale organelor genitale pot apela la o astfel de metodă, mulți apelând și la crioconservarea mostrelor de spermă înainte de efectuarea anumitor tratamente cum ar fi cele de chimioterapie sau radioterapie pentru tratarea cancerului.
Deoarece fertilitatea poate fi afectată de numeroși factori, este recomandată apelarea la un consult medical specializat, medicul putând recomanda diferite opțiuni de creștere a șanselor de concepție sau putând diagnostica din timp problemele existente.
Ținând cont de orice detaliu al fiecărui caz în parte, medicul poate recomanda cele mai bune opțiuni de stimulare a fertilității pentru a oferi cele mai mari șanse de concepție.
Referințe:
1. “Infertility.” World Health Organization, World Health Organization, 14 Sept. 2020, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infertility.
2. Mascarenhas, Maya N., et al. “National, Regional, and Global Trends in Infertility Prevalence Since 1990: A Systematic Analysis of 277 Health Surveys.” PLOS Medicine, Public Library of Science, 18 Dec. 2012, journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371%2Fjournal.pmed.1001356.