test

Efectul Dunning-Kruger sau de ce incompetenții ajung în poziții de conducere

Efectul Dunning-Kruger sau de ce incompetenții ajung în poziții de conducere

După cum a scris Charles Darwin în cartea sa “Originea omului și selecția sexuală “, “Ignoranţa naşte mai multă încredere decât cunoașterea”.

Efectul Dunning-Kruger este un tip de prejudecată cognitivă (en), care determină oamenii să creadă că sunt mai deștepți şi capabil decât sunt cu adevărat.

În esență, efectul presupune că, persoanele cu capacitate redusă nu posedă abilitățile necesare pentru a-şi recunoaște propria incompetenţă.

Combinaţia dintre slaba cunoaștere de sine şi capacitatea cognitivă redusă, îi determină să-și supraestimeze capacitățile proprii.

Termenul dă un nume şi o explicație științifică unei probleme care poate fi imediat recunoscută de mulți — acei nerozi sunt orbi faţă de propria nerozie.

Acest fenomen este ceva ce posibil aţi avut ocazia să experimentați în viaţa reala, atunci când sunteți la o masa de sărbătoare mare cu familia şi rudele.

Pe tot parcursul luării mesei, un membru al familiei voastre extinse începe să se exprime pe larg în privința unui subiect, declarând cu îndrăzneală că el este corect, iar opinia tuturor celorlalți este proastă, neinformată şi pur şi simplu greșită.

Pentru toată lumea din cameră poate fi evident că această persoană nu are nicio idee despre ceea ce vorbește el, dar totuși pălăvrăgește fără nici un stres, neobservând propria ignoranţă.

Efectul este numit după cercetătorii David Dunning şi Justin Kruger, doi psihologi sociali care pentru prima dată l-au descris.

citeste mai mult