Aspecte de care să ții cont pentru o digestie ușoară
Prin digestie corpul obține nutrienții necesari din alimentele și băuturile consumate. Dacă îți neglijezi sănătatea digestivă atunci corpul tău poate fi mai predispus la anumite complicații și afecțiuni și poate prezenta simptome precum dureri abdominale, stare de greață, constipație, diaree etc.
Atât stilul de viață cât și alimentele consumate au un impact direct asupra digestiei. Asta înseamnă că trebuie să iei anumite măsuri pentru ca digestia să fie cât mai ușoară și lipsită de complicații, pentru ca tu să ai o stare generală cât mai bună.
5 metode și sfaturi pentru o digestie mai ușoară
Chiar dacă simptomele digestive menționate mai sus tind să apară ocazional din diferite motive, atunci când acestea devin frecvente și persistente calitatea vieții poate să scadă semnificativ.
Pentru o digestie mai ușoară poți lua în considerare următoarele:
Creșterea cantității de fibre
Printre numeroasele beneficii oferite de fibrele alimentare se numără și îmbunătățirea digestiei prin menținerea în mișcare a bolului alimentar prin tractul digestiv, fapt care reduce astfel apariția anumitor probleme, cum ar fi constipația.
Axarea pe alimente bogate în fibre, cum ar fi cerealele integrale sau diferite fructe și legume poate ajuta la o digestie mai ușoară și la prevenirea anumitor simptome.
Evitarea unor alimente și produse specifice
Chiar dacă fiecare persoană reacționează diferit față de un aliment sau altul, există însă anumite produse care pot crea în general probleme digestive cum ar fi:
- – Alimentele procesate;
- – Produsele prăjite;
- – Alcoolul;
- – Alimentele cu un pH acid cum ar fi citricele etc.
O altă categorie de alimente care ar trebui evitată include acele preparate de genul fast-food, deoarece conținutul lor ridicat de sare, zahăr și grăsimi saturate pot îngreuna semnificativ digestia, fapt care poate duce la balonare sau constipație.
Suplimente alimentare
După ce ai crescut aportul de fibre alimentare și ți-ai schimbat dieta astfel încât să includă mai puține produse necorespunzătoare, poți opta și pentru produse formulate pentru a ameliora digestia lentă.
Ce trebuie menționat însă, este faptul că o bună parte dintre aceste produse sunt create din compuși naturali și că nu există suficiente dovezi științifice care să confirme că suplimentele sau ceaiurile de acest tip pot ofer beneficiile menționate.
Cu toate acestea, dacă dorești să oferi un potențial suport digestiei tale atunci poți achiziționa la indicația medicului, unul dintre numeroasele produse disponibile atât online cât și în farmacii.
Creșterea consumului de apă
Pentru o digestie ușoară nivelul de hidratare trebuie să fie ridicat, deoarece aportul redus de lichide reprezintă printre altele și o cauză frecventă de constipație.
Încearcă să consumi aproximativ 2 litri de lichide pe zi sau chiar mai mult în sezonul cald și axează-te pe apa și nu pe alte lichide cum ar fi alcoolul, deoarece acesta din urmă reprezintă în realitate o cauză de deshidratare.
Dacă nu poți consuma necesarul zilnic de lichide, încearcă să incluzi în dieta existentă deja fructe și legume bogate în apă cum ar fi pepenele, castravetele, roșia, căpșunele etc.
Masticație corespunzătoare
Procesul de digestie începe din cavitatea bucală unde bolul alimentar este mestecat și împărțit în componente mai mici și mai ușor de digerat în interiorul tractului digestiv.
Atunci când mesteci corespunzător, stomacul va avea mai puțin de lucru la transformarea alimentului solid în aliment lichid pentru transferul lui în intestinul subțire. Ca urmare, mestecarea corectă asigură un nivel corespunzător de salivă pentru digestie și un risc mai mic de apariție a indigestiei sau a arsurilor la stomac.
Deoarece digestia are un rol foarte important pentru organism, susținerea acesteia și îmbunătățirea ei trebuie să fie realizată în mod constant. Dacă ai probleme adiționale de sănătate sau anumite simptome atunci discută cu un medic specialist, doar acesta putând să îți recomande cele mai bune opțiuni și tratamente pentru cazul tău specific.