Amenajare în stil rustic – 5 reguli de bază
Dacă ești iubitor al naturii, al obiectelor și obiceiurilor tradiționale, dar și al unui aspect cât mai natural în amenajarea interioară, cu siguranță îndrăgești stilul rustic. În designul de interior, o amenajare în stil rustic presupune folosirea cât mai multor elemente naturale, uneori chiar nefinisate, pentru a crea în interior un decor cât mai apropiat de natură și a aduce cât mai mult din exterior în interiorul locuinței. În plus, te poți folosi de elemente de decor tradiționale pentru a accentua autenticitatea locului.
Totuși, o amenajare în stil rustic nu presupune să realizezi doar o cabană din bârne de lemn sau piatră! Poți realiza un stil mai modern, folosind anumite elemente ale acestui stil într-o notă mai contemporană. Dacă dorești să-ți amenajezi locuința sau casa de vacanță într-un stil rustic, îți prezentăm cinci reguli de bază de care să ții cont.
#1. Regula nr. 1: Pune în evidență elementele naturale ale construcției
Bârne din lemn la vedere, un perete netencuit sau pereții finisați mai grosier, în alb, un șemineu placat cu piatră, pardoseala din cărămidă sau bârne late de lemn sunt detalii naturale ale construcției, pe care le poți scoate în evidență într-o amenajare în stil rustic.
Dacă acest tip de elemente există deja din construcție, le poți evidenția cu ușurință, cum sunt de exemplu bârnele de lemn care susțin plafonul casei. Poți integra acest tip de elemente și dacă locuința ta e mai nouă, de exemplu să lași unul dintre pereți netencuit, ca să pui în evidență stilul rustic de amenajare.
#2. Regula nr. 2. Integrează mobilier tradițional
Una sau două piese de mobilier tradițional, cum sunt de exemplu o ladă de zestre pictată sau o băncuță de lemn, sunt suficiente pentru a conferi un aer rustic unei amenajări, chiar dacă e vorba despre un apartament sau o casă modernă! Într-o astfel de locuință nu este nevoie de multe obiecte decorative de acest tip, ci doar de una, două sau trei piese de mobilier mai masiv, amplasate însă cu grijă pentru a nu încărca atmosfera locului.
Cu ajutor de specialitate, poți recondiționa cu ușurință orice tip de mobilier vechi, pentru a-i pune în evidență caracteristicile unice și pentru ca astfel să-și păstreze cât mult timp calitățile.
#3. Regula nr. 3. Decorează cu obiecte tradiționale, autentice
Farfuriile sau plăcile de ceramică pictată, cănile de lut, icoanele vechi, covoarele, ștergarele sau păturile țesute, din lână sau in, oricare dintre aceste obiecte tradiționale, autentice își vor găsi locul într-o amenajare în stil rustic. Depinde de preferințele tale și de cât de multe obiecte decorative de acest fel vei reuși să găsești, nu doar românești ci și prelucrate și obținute manual în alte țări. Cu puțin interes și atenție, vei vedea că poți găsi oriunde călătorești astfel de obiecte de artă populară unice, cu care să-ți decorezi inedit locuința.
#4. Regula nr. 4. Textilele sunt din materiale naturale
O regulă de bază în amenajările în stil rustic o reprezintă faptul că, pe lângă obiectele tradiționale de decor, materialele textile din interiorul casei sunt și ele din fibre naturale.
Folosește covoare țesute, din lână sau iută, pentru pardoseală, și fețe de masă din in sau cânepă în bucătărie, deoarece toate își au locul într-o amenajare de acest fel.
Dacă preferi un stil mai modern, folosește alt tip de fibre naturale cum sunt bumbacul, voalul subțire sau crepe-ul atunci când faci alegerea de fețe de masă sau perdele pentru bucătăria ta.
#5. Regula nr. 5. Stilul rustic poate fi folosit și pentru baie
Stilul rustic nu trebuie aplicat doar în camerele din interiorul locuinței, ci îl poți integra cu ușurință și în baie. Folosește de exemplu lavoare rotunde sau dreptunghiulare din piatră naturală, cupru sau lemn și baterii cu tentă antichizată, ca să păstrezi o notă unitară în toată casa. Te vei bucura astfel de toate beneficiile unui stil de viață modern dar vei avea și avantajul unei amenajări în stil rustic în toată locuința.
Atenție însă, o amenajare în stil rustic nu înseamnă să aglomerezi prea mult spațiul cu obiecte vechi, tradiționale, sau să folosești exclusiv materialele naturale nefinisate. Poți folosi câteva elemente sau piese semnificative, îmbinate cu texturi și materiale mai moderne însă distribuite în mod echilibrat, pentru a crea atmosfera rustică pe care o dorești.
Citeste si
