test

8 Tips & Tricks pentru amenajarea profesională a grădinii în orice anotimp

8 Tips & Tricks pentru amenajarea profesională a grădinii în orice anotimp

Te-ai mutat la curte și deja visezi cum va arăta grădina ta pe viitor? Amenajarea grădinii implică un proces complex cu multă muncă și timp investite. Care sunt pașii de care să ții cont dacă visezi să ai o grădină de vis chiar și atunci când zilele sunt geroase?

 

Cu ce să începi amenajarea grădinii?

 

Grădina este un spațiu care permite o mulțime de funcționalități. O poți transforma într-un spațiu de relaxare, zonă de joacă pentru copii sau într-un loc pentru legume și fructe. În funcție de rolul pe care-l atribui, amenajarea grădinii implică etape diferite. De exemplu, dacă preferi o grădină cu fructe, legume și flori, atunci ia în calcul că spațiul trebuie să fie bine delimitat.

 

Dacă visezi la un spațiu în care să te odihnești cu o carte sau alături de prieteni, atunci investește în design-ul grădinii. Aici poți include o terasă, un foișor, un balansoar și lista poate continua.

 

Gândește-te bine la bugetul disponibil. Să stabilești stilul de amenajare este important în acest sens. Așa îți faci un plan exact de costuri în funcție de materiale, răsaduri, elemente decorative. Cele mai populare materiale pentru grădina ta sunt gresia, marmura, lemnul și piatra. Investește în calitate, dat fiind că aceste materiale sunt expuse fluctuațiilor de temperatură, intemperiilor, zăpezii, etc.

 

Pregătirea terenului presupune o pregătire amplă, dacă preferi o grădină cu răsaduri de legume sau flori. Etapele necesare în această privință sunt: fertilizarea solului, afânarea pământului sau eliminarea buruienilor.

 

Te poți orienta către organizarea unui spațiu de joacă pentru copii. Dacă vrei să atribui grădinii tale un rol estetic mai mult decât unul practic, atunci optează pentru un foișor încăpător, arbuști sau flori colorate.

 

Ponturi de la specialiști pentru îngrijirea grădinii în funcție de sezon

 

O grădină exemplară nu există pur și simplu. Fiecare sezon vine cu factorii specifici care impun măsuri de îngrijire a plantelor, în mod corespunzător.

  •       Primăvara

După ce a trecut riscul ninsorii, începe curățenia de primăvară. Elimină frunzele și crengile uscate. Tunde arbuștii și gardul viu pentru un aspect reîmprospătat. Pentru curățenia de primăvară vei avea nevoie de un foarfece de grădină cu ajutorul căruia să tai crengile uscate și să poți tunde gardul viu.

 

Treci în revistă semințele de care ai nevoie pentru fructele și legumele pe care le vrei în grădina ta. Primăvara este sezonul în care se administrează îngrășămintele pentru sol. Acestea furnizează plantelor nutrienții necesari pentru creștere, stabilizarea rădăcinilor și dezvoltarea florilor. Compostul și gunoiul din grajdul animalelor sunt indicate pe post de îngrășământ pentru pământ. Primăvara este anotimpul preferat pentru plantarea legumelor precum: morcov, ceapă, ardei sau mazăre. Nu uita să stropești pomii și să plantezi alții noi.

  •       Vara

Udatul grădinii este etapa care necesită cea mai mare atenție în sezonul cald. Udă recolta la intervale regulate și plantează sfeclă, castraveți, spanac sau morcovi în această perioadă. Elimină buruienile eficient cu ajutorul instrumentelor necesare sau manual, în spații inaccesibile. Udatul recoltei pe timpul verii este operațiunea care trebuie efectuată mai des în această perioadă care poate aduce cu sine și zile de secetă. De aceea, odată cu plantele vor crește și buruienile, fapt care îți va afecta recolta. Plivește buruienile, stabilizează aracii cu roșii, castraveți sau ardei, elimină frunzele uscate de pe legume și flori, tunde, greblează și udă în mod regulat gazonul. Fertilizează solul și ai grijă la cantitatea de erbicide indicată de producători.

  •       Toamna

Toamna este perioada propice pentru dulcețuri și borcane de zacuscă pentru sezonul viitor. Tot pentru perioada rece trebuie să treci în revistă pregătirea corespunzătoare a grădinii. Elimină frunzele lipite de sol, plantează pomi, precum și răsaduri de salată, lobodă, usturoi sau pătrunjel.

  •       Iarna

Chiar dacă vegetația a dispărut sub straturile de omăt, nu neglija întreținerea grădinii și ocupă-te de ea ca și în restul anului. Îndepărtează crengile și frunzele uscate, curăță arbuștii de zăpadă pentru a le proteja stabilitatea.

În perioada toamnă-iarnă pot fi cultivate culturi de broccoli, anghinare, morcovi sau salate. Tot acum, solul trebuie udat și afânat ca la carte. Dacă iubești florile, atunci bucură-te de frumusețea lor și pe timpul iernii, nu doar în sezonul cald. Există specii de flori care pot rezista pe timpul iernii. Camelia, iasomia de iarnă sau ghiocelul sunt cele mai populare exemple. Aceste plante sunt ușor de întreținut și crescut, deoarece necesită doar mici cantități de apă și zone parțial umbrite.

 

O grădină sănătoasă este rezultatul unei munci constante. Nevoile diferă de la un sezon la altul și astfel, procesul de îngrijire impune alte reguli în sezonul cald față de anotimpurile reci. Hidratează pământul, curăță solul de buruieni, igienizează plantele eliminând frunzele și crengile uscate, plantează răsaduri și în sezonul rece. Întreținerea grădinii, alături de eforturi susținute pentru prevenirea dăunătorilor nu necesită investiții majore, ci doar timp și puțin efort pentru un aspect îngrijit și sănătos al plantelor pe termen cât mai lung.

sursa foto: https://cdn.pixabay.com/photo/2017/05/06/14/13/pathway-2289978_960_720.jpg