test

4 lecții financiare pentru o viață bogată

4 lecții financiare pentru o viață bogată

Se spune că, în viață, câștigi atât cât vrei, fie că ai un job, fie că ai o afacere. Bineînțeles, în spatele acestei dorințe, trebuie să stea un comportament rațional, strategii eficiente și decizii care te fac un profesionist apreciat și, din ce în ce, mai căutat. Totodată, se spune că ești bogat atunci când banii lucrează pentru tine, nu când tu lucrezi pentru ei. Poți avea, totuși, o viață îndestulată, fără să fii milionar. Vezi, mai jos, cele mai importante lecții despre bani!

Banii nu sunt doar un mijloc de plată, sunt energie. Ceea ce crezi despre ei influențează modul în care îi gestionezi. Să economisești este la fel de important ca a investi calculat, iar tu poți să faci ușor acest lucru pentru a trăi mai bine.

 

Iată ce trebuie să înveți despre bani pentru a avea o viață împlinită:

1. A cheltui inteligent banii înseamnă să cumperi doar ce ai nevoie, nu ce îți place

Există câte o strategie pentru orice, inclusiv pentru modul în care cheltuiești banii. Fiecare lucru cumpărat ar trebui să fie o decizie bine cântărită, nu o alegere din impuls. Chiar dacă îți faci mici plăceri, din când în când, străduiește-te să cumperi ce ai nevoie cu adevărat, nu pentru că îți place. Astfel se întâmplă, în special, cu hainele, care te atrag imediat în vitrina amenajată pentru ca tu să intri în magazin și să faci cheltuieli care nu erau în plan.  Așadar, schimbă-ți comportamentul când mergi la cumpărături și scoate bani din buzunar doar când ai nevoie și doar pe ceea ce este esențial, dacă vrei să vezi sume mai mari în contul tău.

 2. Cu cât economisești mai mult, cu atât deții mai bine controlul

Chiar dacă ai un venit lunar mare, obișnuința de a pune bani deoparte este importantă, pentru că, astfel, creezi o rezervă de folosit la nevoie. În plus, știind că ai economii, ești mai liniștit în cazul unei situații neprevăzute. Bineînțeles, în caz de urgență, dacă nu dispui de suficienți bani, poți face rost de ei din altă parte, până la salariu, într-un mod rapid și simplu. Chiar dacă apelezi la un credit, datorită faptului că economisești ușor, vei returna, în scurt timp, banii împrumutați.

Oricum ar fi, obiceiul de a economisi te salvează din multe situații neplăcute, ceea ce înseamnă că reușești să ții sub control mare parte din lucrurile din viața ta.

 3. A cheltui nu este egal cu a investi

Trebuie să faci o diferență clară între cei doi termeni pentru a putea lua deciziile potrivite. Atunci când cheltuiești, renunți la o sumă de bani pentru lucruri de consum imediat sau care își pierd valoarea rapid în timp, pe când, atunci când investești, practic renunți la bani pentru a scoate profit. Pentru a-ți fi mai ușor să faci diferența între aceste concepte, analizează dacă ceea ce cumperi, produs sau serviciu, îți îmbunătățește stilul de viață. Dacă da, atunci este o investiție. 

4. Banii nu cresc în copaci, ci în instrumente financiare

Un alt mod de a face bani este „să pariezi“ pe instrumente financiare performante. Cel mai cunoscut instrument este depozitul bancar, sursă de venit pasiv care nu necesită niciun efort din partea ta, în afară de cel financiar (adică economiile depuse), dar nici nu îți oferă un câștig mare.

Astfel, ar fi oportun să începi să te documentezi, să analizezi piața și să investești în acțiuni, obligațiuni corporative, titluri de stat sau fonduri mutuale. Pentru a face cea mai bună alegere, pune în balanță avantajele și dezavantajele fiecărui instrument financiar.

 

În cele din urmă, reține că siguranța financiară depinde doar de tine, iar prosperitatea nu înseamnă noroc. Așa că, pune în aplicare sfaturile de mai sus pentru a-ți fi ușor să gestionezi banii eficient și, bineînțeles, să te bucuri de abundență.