test

Desert romanesc: Cele mai populare retete de gogosi

Desert romanesc: Cele mai populare retete de gogosi

Pentru ca nu am cunoscut pana acum pe cineva care sa nu se dea în vânt după gogosile facute in casa, va prezentam cele mai cunoscute retete de gogosi.

GOGOSI DIN IAURT SAU LAPTE BATUT

Ingrediente 200 g iaurt sau lapte batut (cintarit exact), 150 g faina, un ou, un virf de lingurita sare, coaja rasa de la 1/2 lamiie, o lingurita rasa de praf de copt sau bicarbonat.

Mod de preparare

Iaurtul sau laptele batut se amesteca bine cu oul intreg, sarea si coaja de lamiie, apoi se adauga faina amestecata neaparat cu prafiul de crescut; se bat cu lingurita numai pina se incorporeaza toate.In timp ce se prepara aluatul, se pune pe foc (dar nu direct pe flacara) o tigaie de ochiuri sau o cratita de 1 l cu 1/2 l untdelemn, sa se infierbinte.Gogosile trebuie coapte imediat, deoarece prin combinarea prafului de crescut din faina cu iaurtul se degaja bioxid de carbon care va face sa creasca aluatul; daca se asteapta prea mult, compozitia fiind moale, praful de copt se descompune repede, bioxidul de carbon se pierde si gogosile nu vor mai creste. Se pune o bucatica de aluat, cit un bob de porumb, in untdelemn si daca aceasta iese la suprafata si se rumeneste imediat, se pun gogosile. Se ia cite o lingurita cu virf, numai din marginea aluatului (fara sa se mai amestece in compozitie) si se lasa sa cada in fiecare ochi al tigaii sau in cratita. Daca se coc in cratita, se pun atitea cite incap, neinghesuite. Se coc cite 2-3 minute pe fiecare parte pina cind se rumenesc. Gogosile nu vor fi rotunde, ci colturoase, de marimea unei piersici mijlocii.Din aceasta compozitie rezulta cca 24 gogosi. Se pudreaza cu zahar cu vanilie si se servesc calde; au acelasi gust ca si gogosile din aluat dospit. Ca gogosile sa se puna mai usor in tigaie (sa nu curga din lingurita, compozitia fiind moale), compozitia se i cu o lingura de masa (numai pina la jumatatea ei). Lingura nu se umple, deoarece daca sint mai mari, gogosile vor ramine necoapte la mijloc.

GOGOSI ECONOMICE

Ingrediente 1/2 kg faina, 250 ml apa, 100 ml untdelemn, margarina sau unt, 1/2 lingurita sare, 30 g drojdie, coaja de lamiie, 100 ml vin alb.

Mod de preparare

Daca drojdia este uscata, se inmoaie cu 2-3 linguri de apa calduta (din cantitatea respectiva);dupa 2-3 minute, cind s-a muiat, se adauga 2 linguri cu virf de faina si apa, ca sa se formeze un aluat mai moale, care se lasa sa creasca 15 minute (la cald). Se adauga, apoi, si restul de apa, vinul alb, acrisor, jumatate din cantitatea de untdelemn sau alta grasime moale sau topita (dar nu fierbinte), sarea si coaja de lamiie. Se amesteca bine cu maiaua, apoi, se adauga restul de faina. Se amesteca bine cu lingura si apoi se framinta cu mina 6-7 minute, pina cind se desprinde de mina si de vas. Dupa aceea, se pune restul de undelemn sau alta grasime topita, cu care nu se mai framinta ci numai se impatureste. Dupa ce s-a incorporat bine grasimea, se lasa sa creasca cca 20 minute, la cald, pina cind isi dubleaza volumul. Aluatul se pune, apoi, pe masa sau pe o foaie de naylon, bine presarata cu faina si se intinde in foaie de cca 1 1/2 cm grosime, din care se taie gogosi, cum s-a aratat in reteta precedenta.Se coc, la fel, simple sau cu marmelada.

GOGOSI PRIPITE

Ingrediente 100 g brinza de vaci, 100 g cascaval ras, 100 g telemea rasa, 2 oua mari, 50 g faina, marar.

Mod de preparare

Brinzeturile se amesteca bine cu dosul furculitei ca sa se omogenizeze, adaugind ouale intrgi, faina si mararul taiat marunt.Compozitia trebuie sa fie mai consistenta.Se ia din compozitie cite o ligura cu virf, se ruleaza pe masa sau pe o foaie de nailon presarata cu faina, formind un sul de 2 cm.Acestea se modeleaza in forma de bila si se dau prin faina. Se pregatesc toate si se aseaza la masa. Se toarna 1/2 l untdelemn intr-o cratita de 1 l si se lasa sa se infierbinte. In untdelemn se pune o bucatica de aluat, cit un bob de porumb si, cind acesta se ridica la suprafata si se rumeneste, inseamna ca se pot pune gogosile.Se asaza unele linga altele, neinghesuite deoarece cresc la copt. Se intorc (cu o andrea subtire), ca sa se rumeneasca frumos de jur imprejur, apoi se scot cu spumiera, sau pe o furculita. Se servesc fierbinti ca aperitiv. Nu se sfarima la fiert si sint foarte fragede. Se pot reincalzi pe apa clocotita, sau in cuptor acoperite, timp de 10 minute.

GOGOSI PRIPITE DIN BRINZA DE VACI

Ingrediente 250 g brinza de vaci, un ou, 100 g faina, un virf de lingurita sare, o lingurita cu virf praf de copt sau bicarbonat, vanilie, untdelemn.

Mod de preparare

Brinza de vaci se marunteste bine cu dosul furculitei (frecind-o pe marginea castronului), se adauga oul intreg, sarea si coaja de lamiie rasa, amestecind pina cind se omogenizeaza; apoi, se adauga faina, neaparat impreuna cu praful de copt, amestecind pina se omogenizeaza bine. Compozitia mai virtoasa se pune pe o foaie de naylon, presarata cu o lingura de faina, se rasuceste in sul mai gros (4-5 cm diametru), care se taie in sferturi, iar acestea in cite 4 felii. Fiecare felie se asaza pe faina si se ruleaza in forma de bila, se apasa in mijlocul fiecareia cu degetul mare (inclinat) ca sa se faca o gropita mai larga, aproape pina jos; astfel,aluatul se va subtia la mijloc. Daca mijlocul este gros, acesta va ramine crud la copt. Dupa ce toate gogosile sint gata, se coc imediat in tigaie(cu ochiuri) sau in cratita. Se servesc calde cu smintina deasupra, ca aperitiv, sau pudrate cu zahar si vanilie, ca desert.

credit photo: gogosi.covrigicongelati.ro