test

Cum se fac carnații din carne de porc?

Cum se fac carnații din carne de porc?

Pentru ca nu putem vorbi despre sărbătorile de Craciun daca pe masa din familie nu avem carnati preparati in casa, va propunem o retetă pentru a transforma carnea de porc in adevarate delicatese. Carnatii din carne de porc (dar e preferabil sa pui jumatate porc jumatate vita, ies mai sanatosi si mai gustosi) se fac si cu carne grasa nu doar macra.
Carnea de porc/vita se macina prin sita deasa si se pun in ea condimentele : usturoi – nu turcesc, romanesc pentru ca are alt gust, cimbru preferabil sa iei planta ca atare uscata si s-o maruntesti foarte bine [eu o bag in aparat si se face praf]- are alta aroma – , sare, piper, coriandru, chimen pisat- dar nu mult ca este foarte aromat, boia de ardei dulce.
Se amesteca foarte bine indelung, eu o gust si mai completez apoi condimentele.
Dupa ce ai pus condimentele condimentele se adauga apa rece si se omogenizeaza iar. Pui atata apa pana cand, daca iei o bucatica de carne in mana si o arunci in vas ea cade toata, nu-ti ramane pe degete. Atunci carnea e “legata”.
La inceput dai putina carne afara ca aerul sa iasa.
Tragi matul pe aparat si apoi incepi.
E bine sa ii faci in doi carnatii, unul invarte, celalat aseaza matul cu ambele maini. La bunica se faceau in trei : unul intepa cu un ac foarte des carnatul cand iesea din masina.
Nu umpleti foarte mult matul.
Se pot  rasuci din cand in cand ca sa ii faci mai mici.
Se leaga cu ata sau se intorc prin rasucire, cum vrei.
Se pun la uscat 2-3 zile.
Apoi eu ii afum (optional) .
Carnatul nu se prajeste in ulei sau untura, nu are nevoie !!
El se acopera de apa in tigaie si fierbe acolo fain frumos la foc mic. Cand apa a disparut se rumeneste usor pe o parte si pe cealalta in grasimea care a iesit din el in timpul fierberii.