test

Cum prepari celebra friptura islandeza de miel: incercati-o rece, dar mai ales condimentata cu coriandru

Cum prepari celebra friptura islandeza de miel: incercati-o rece, dar mai ales condimentata cu coriandru

Bucătăria islandeză se deosebește prin felurile de mâncare, unice si totodată neobișnuite. Cel mai des întâlnite si totodată populare alimente si feluri de mâncare in Islanda includ: iaurt (skyr), miel afumat (hangikjöt), gogoși (kleinur)[1] și pâine nedospită (laufabrauð).

Deși, datorită locului și climei, carnea și produsele de origine animală sunt cele mai întâlnite feluri de mâncare în bucătăria islandeză, în ultimul timp se pune un accent mai mare pe consumul de vegetale, acest lucru întâmplându-se concomitent cu scăderea consumului de pește și carne de miel împreună cu derivatele acestui tip de carne.[2]

Baza bucătăriei islandeze o reprezintă multitudinea de tradiții și obiceiuri scandinave aduse pe insulă în secolul al IX-lea de către coloniștii stabiliți aici. Tot printre vechile obiceiuri aduse pe insulă se numără și metodele folosite pentru a putea conserva carnea și diferitele alimente din alimentația locuitorilor.

Cum prepari celebra friptura islandeza de miel. Portie pentru 2 persoane, conform E-retete.ro

Avem nevoie de o pulpa de miel intreaga.

Se curata bine pulpa de piele si grasimi cu multa apa rece.

Se va folosi un vas termorezistent cu capac.

Dupa ce am curatat pulpa de miel, o frecam bine cu o ceapa taiata in 4. Impanam apoi pulpa cu vreo 5-6 catei de usturoi

Saram apoi si piperam bine carnea, mai presaram o boia buna, si in final ii facem o crusta de coriandru-boabe, proaspat macinat. Asezam apoi carnea in vas, stropim cu cateva picaturi de ulei, adaugam in vas cam 1 pahar de apa si cu capacul asezat, dam vasul la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, cam o ora si un sfert. Cand carnita s-a fragezit suficient, luam jos capacul si mai lasam cam 20 de minute la cuptor, sa se rumeneasca putin pulpa de miel. Intre timp, mai verificati carnea si stropiti-o cu o ligura cu sosul din vas.

Islandezii prefera friptura de miel cu cartofi natur sau caramelizati, mazare boabe sote si o dulceata de reberbera. Nu lipseste sosul preparat prin pasarea cepei cu zeama din tava. Sosul da numai un clocot, cat sa se ingroase cu o lingura de faina.